Toggle navigation

Contact

Bel onze adviseurs
020 - 344 59 00,
of e-mail ons geheel
vrijblijvend
info@koppeladvies.nl

Geschreven door:
Nico Koppel

15-10-2015

Zorgen over Wet DBA

Zorgen over Wet DBA

Diverse ZZP-organisaties staan achter het wetsvoorstel om de VAR af te schaffen maar hebben in een brief aan de staatssecretaris hun zorgen geuit over de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (Wet DBA) waar de Eerste Kamer op 27 oktober over zal stemmen.

De organisaties maken zich zorgen oer de transitie en implementatie en willen een duidelijke beschrijving van de transitie en implementatie. Zij willen een beschrijving met daarin de randvoorwaarden voor succesvolle implementatie, in hoeverre aan deze randvoorwaarden wordt voldaan en een risicoanalyse.

De betreffende organisaties, Zelfstandigen Bouw, PZO-ZZP, FNV Zelfstandigen en Stichting ZZP Nederland, hebben de Belastingdienst verzocht op korte termijn met overgangsmaatregelingen te komen. Wanneer duidelijk is op welke wijze een zorgvuldige transitie gaat plaatsvinden en er meerdere modelcontracten zijn opgesteld, is een formele invoering per 1 januari 2016 verantwoord. De organisaties stellen voor de wet op een later moment aan de Eerste Kamer voor te leggen indien dit niet haalbaar is.

De invoeringsstrategie zou volgens de organisaties moeten voldoen aan de volgende punten:

  • Voldoende rechtszekerheid voor de individuele zelfstandige.
  • Modelcontracten die recht doen aan de positie van grote groepen zelfstandigen en aan actuele interpretatie van wet- en regelgeving.
  • Transitie gericht op oplossingen voor concrete problemen en waar nodig een herstel van evenwicht, maar zonder abrupte breuklijnen met onvoorspelbare gevolgen voor velen.
  • Voldoende tijd voor opdrachtgevers, intermediairs en zelfstandigen om waar nodig de handelswijze aan te passen, ook in het geval van bestaande en soms langlopende overeenkomsten.

Lees hier het artikel voortgang afschaffing VAR of kom meer te weten over de VAR.

Send this to a friend