Toggle navigation

Contact

Bel onze adviseurs
020 - 344 59 00,
of e-mail ons geheel
vrijblijvend
info@koppeladvies.nl

Geschreven door:
Nico Koppel

02-06-2016

Vernieuwing in gebruikelijk loonregeling voor start ups

Vernieuwing in gebruikelijk loonregeling voor start ups

Nederland het internationale middelpunt van de startups in de wereld? Startup Fest Europe doet er alles aan om dit te realiseren. En met alles, bedoelen we ook alles. Minister Kamp bracht tijdens dit event het goede nieuws dat startups €50 miljoen extra krijgen om door te groeien. Hiervan wordt €27 miljoen vrijgemaakt voor een versoepeling van de gebruikelijk loonregeling voor innovatieve bedrijven: het DGA-salaris. Dit is reden voor feest in de wereld van de startups en hieronder wordt uitgelegd waarom.

De ondernemer kan investeren in zichzelf

Op dit moment moet een ondernemer zichzelf jaarlijks een minimum DGA-salaris van €44.000 uitkeren. Een bedrag wat de beginnende ondernemer vaak niet heeft of liever in zijn onderneming zou willen steken. Door de versoepeling van het DGA-salaris (gebruikelijk loonregeling) hoeft de ondernemer zichzelf nog maar een minimumloon uit te keren van €18.295,20.

Dit geeft de ondernemer een ongekende financiële vrijheid. Kijk bijvoorbeeld wat dit betekent voor drie ondernemers die gezamenlijk een Start-up hebben. Wanneer zij gebruik maken van deze regeling, hebben ze samen meer dan €77.000 per jaar extra kapitaal wat ze kunnen steken in hun onderneming. In 3 jaar betekent dit een financiële injectie van meer dan €231.000. Deze regeling zal dus heel veel betekenen voor de groei van de startups en kan hopelijk worden gezien als een eerste stap richting de Startup BV. 

Hoe zit het nu met het DGA-salaris?

De regels over het minimum DGA salaris zijn in het leven geroepen door de Belastingdienst om ervoor te zorgen dat de ondernemer als DGA niet eerst dividend uitkeert voordat er tenminste €44.000 aan loon is uitgekeerd. Dividend uitkeren is veel lager belast dan salaris. Dividend is per saldo belast met 40% belasting, terwijl salaris oplopend tot 52% belast kan zijn. Daarnaast moet de ondernemer over salaris ook verschillende premies betalen. Denk hierbij aan bijdrage voor zorg- en sociale voorzieningen (ZVW en Sociale zekerheidsbijdrage).

Engelse versie: New rules regarding customary pay regulation for start-ups

Send this to a friend