Toggle navigation

Contact

Bel onze adviseurs
020 - 344 59 00,
of e-mail ons geheel
vrijblijvend
info@koppeladvies.nl

Geschreven door:
Nico Koppel

15-07-2015

Uitwisselen belastingrulings

Uitwisselen belastingrulings

Transparantie als het gaat om afspraken die gemaakt zijn tussen belastingdiensten en bedrijven die gevolgen hebben voor het andere land. Dat is wat Nederland en Duitsland willen.

De Belastingdiensten uit beide landen gaan daarom actief informatie met elkaar uitwisselen. Minister Dijsselbloem en minister Schäuble hebben 15 juli jl. een Memorandum of Understanding ondertekend. In dit Memorandum of Understanding staan de afspraken omtrent het initiatief tussen beide landen.

Met deze samenwerking lopen Nederland en Duitsland voorop in Europa. Tevens onderstreept Nederland hiermee de ambities op het vlak van transparantie als middel om belastingontwijking tegen te gaan.

De afspraken in het Memorandum of Understanding gaan over geïntensiveerde spontane inlichtingenuitwisseling. Hierdoor hoeft door beide landen niet eerst een inlichtingsverzoek te worden ingediend. Beide landen raadplegen actief hun bestanden en zenden elkaar de informatie uit eigen beweging toe.

Bovengenoemde is nog niet de automatische inlichtingenuitwisseling, waar in EU-verband momenteel over wordt gesproken. Nederland is wel voorstander van het uiteindelijk realiseren van deze automatische uitwisseling. Met de afspraken met Duitsland is dat een stap in de goede richting.

De inlichtingenuitwisseling zal plaatsvinden via de daartoe aangewezen bevoegde autoriteiten van de belastingdiensten.

Lees hier ons artikel: Tax-rulings aan multinationals.

Send this to a friend