Toggle navigation

Contact

Bel onze adviseurs
020 - 344 59 00,
of e-mail ons geheel
vrijblijvend
info@koppeladvies.nl

Geschreven door:
Nico Koppel

07-07-2015

Pensioen in eigen beheer DGA

Pensioen in eigen beheer DGA

In een brief heeft de Staatssecretaris Wiebes van Financiën twee alternatieven voor het pensioen in eigen beheer uitgewerkt voor de DGA.

Alternatieven

De oudedagsbestemmingsreserve (OBR) zal een faciliteit binnen de vennootschapsbelasting worden. De BV doneert elk jaar een bedrag aan de OBR. Dit bedrag brengt u ten laste van de winst. Op de pensioendatum koopt de DGA hiermee een lijfrente. Het geld blijft binnen de BV als eigen vermogen.

Met het oudedagssparen in eigen beheer wordt jaarlijks een percentage van het loon opzij gezet binnen de BV ten behoeve van het pensioen. Het geld komt als vreemd vermogen op de balans te staan en is niet te gebruiken voor andere doeleinden. Ook met dit geld zal de DGA een lijfrente moeten aankopen. Het verschil tussen de oudedagsbestemmingsreserve en het oudedagssparen is dat bij deze laatst genoemde oprenting plaatsvindt tijdens de opbouwfase, naar aanleiding van de marktrente.

Pensioen in eigen beheer is hiermee niet definitief afgeschaft. Wiebes geeft aan dat het mogelijk is dat bestaande aanspraken blijven staan en kunnen worden bevroren. Hij verzoekt de Tweede Kamer zich uit te spreken over de wenselijkheid om het bestaande pensioen in eigen beheer helemaal af te schaffen en de bestaande aanspraken om te zetten.

Voorkeur

De Staatssecretaris geeft in de brief aan dat zijn voorkeur uitgaat naar het oudedagssparen. In zijn ogen is dit eenvoudiger uitvoerbaar. De variant beperkt het ingewikkelde verschil tussen de commerciële en fiscale waardering van het pensioen in de opbouwfase. De Staatssecretaris wil het alternatief voor het pensioen in eigen beheer per 1 januari 2016 als wet in werking laten treden, maar vindt wel dat zorgvuldigheid voor snelheid gaat.

Send this to a friend