Toggle navigation

Contact

Bel onze adviseurs
020 - 344 59 00,
of e-mail ons geheel
vrijblijvend
info@koppeladvies.nl

Geschreven door:
Nico Koppel

15-06-2015

Nihilwaardering 2016

Nihilwaardering 2016

Wanneer u momenteel een werknemer een lening geeft voor het aankopen of verbouwen van hun eigen woning, kan dit zonder het rentevoordeel bij het loon te tellen of in de vrije ruimte te stoppen. Dit is de nihilwaardering van de werkkostenregeling.

Bij een lening aan een werknemer met een hoog inkomen, levert dit steeds meer voordeel op voor de werknemer doordat de eigenwoningrenteaftrek in de inkomstenbelasting sinds 2014 stapsgewijs wordt afgebouwd. Staatssecretaris Wiebes van Financiën vindt het toenemende rentevoordeel ongewenst, met als gevolg dat de nihilwaardering voor het rentevoordeel van de eigenwoninglening mogelijk per 2016 komt te vervallen. Dit is te lezen in de Fiscale verzamelwet 2015.

Vrije ruimte

Daarnaast wordt het zo dat het rentevoordeel dat de werknemer door de lening heeft, niet mag worden aangewezen als eindheffingsbestanddeel. Het rentevoordeel mag dus niet in de vrije ruimte worden ondergebracht. Het voordeel zal dan als loon van de werknemer moeten worden behandeld. Dit bekent dat de onderneming er werkgeversheffing Zorgverzekeringswet en premies werknemersverzekeringen over verschuldigd is.

Fiets

Als de Fiscale verzamelwet 2015 na behandeling door de Tweede Kamer wordt doorgevoerd, is het rentevoordeel van een personeelslening alleen nog op nihil gewaardeerd als er voor het aanschaffen van een (elektrische) fiets,  of scooter een lening wordt gegeven.

Send this to a friend