Toggle navigation

Contact

Bel onze adviseurs
020 - 344 59 00,
of e-mail ons geheel
vrijblijvend
info@koppeladvies.nl

Geschreven door:
Nico Koppel

26-08-2015

Niet zelf betaalde hypotheekrente aftrekken

Niet zelf betaalde hypotheekrente aftrekken

Wanneer drukken de kosten met betrekking tot de gemeenschappelijke eigendom van een eigen woning op iemand? Uit een recente zaak blijkt dat wanneer een woning twee eigenaren heeft, het mogelijk is dat de ene eigenaar alle rente betaalt en de mede-eigenaar de helft van de rente aftrekt.

Bovengenoemde zaak ging over twee broers die met hun gezin samen in één woning wonen. Zij zijn niet elkaars fiscale partner. Broer A heeft een partner en vijfkinderen. De twee broers hadden de gemeenschappelijke eigendom van de woning. Voor de hypotheekschuld waren beide broers hoofdelijk aansprakelijk. Broer A heeft in de jaren 2008 tot en met 2012 alle hypotheek rente betaald. Voor wie is de hypotheekrente nu aftrekbaar?

Volgens de rechtbank is er in deze situatie alleen sprake van kosten die drukken op de broer die geen rente heeft betaald als:
– De kosten betrekking hebben op gemeenschappelijke eigendom van een eigen woning
– De kosten voortvloeien uit een gemeenschappelijke schuld (er moet een draagplicht zijn)
– De mede-eigenaar conform zijn intentie voor rekening van de andere mede-eigenaar heeft betaald.

De rechtbank vond dat er aan deze voorwaarden was voldaan. Broer B (zonder kinderen) verklaarde door middel van een verrekening zijn deel van de hypotheekrente te hebben betaald. De inspecteur vond dit niet aannemelijk maar de rechtbank concludeerde toch dat de broers waarschijnlijk afspraken over hadden gemaakt de manier van voldoening van de renteschuld. Broer A werd geacht de rekeningen voor broer B te hebben betaald. Broer B zou daarom de helft van de totale hypotheekrente mogen aftrekken. Dat betekende natuurlijk wel dat broer A ook alleen nog de helft van de totale hypotheekrente kon aftrekken.

Send this to a friend