Toggle navigation

Contact

Bel onze adviseurs
020 - 344 59 00,
of e-mail ons geheel
vrijblijvend
info@koppeladvies.nl

Geschreven door:
Nico Koppel

16-03-2015

HIR met nieuw geld

HIR met nieuw geld

Heeft u met een boekwinst een herinvesteringsreserve (HIR) gevormd? Dan moet u dat geld ook daadwerkelijk herinvesteren. U mag dan niet het geld aan iets anders uitgeven en later met nieuw geld alsnog een herinvestering doen. Dit blijkt uit een uitspraak van Rechtbank Zeeland-West-Brabant.

HIR

Een BV had in 2007 een landgoed gekocht en een boekwinst gerealiseerd. Met dat bedrag vormde de BV een HIR. Daarnaast keerde de BV in 2008 een groot bedrag aan dividend uit aan zijn twee DGA’s. Hierdoor waren de financiële reserves van de BV zo goed als leeg. De DGA’s verkochten later dat jaar hun aandelen aan een andere onderneming. Daarbij vermeldden zij dat er nog een niet-gerealiseerde HIR op de balans stond met de bijbehorende belastingclaim. Bij de aangifte vennootschapsbelasting over 2008 repte de BV niet over de HIR. De inspecteur corrigeerde de aanslag door de HIR toe te voegen bij de belastbare winst. Hierom stapte de BV naar de rechter.

Nieuw geld

De BV beweerde dat het voornemen tot herinvesteren er wel was en dat de herinvestering zelfs was gerealiseerd. De BV had later in 2008 namelijk twee bedrijfspanden gekocht. Echter, de BV had hiervoor een hypotheek afgesloten, met de twee voormalige DGA’s als hypotheekverstrekker.

De rechter was toch van mening dat er geen sprake was van een gerealiseerde HIR. Bij de verkoop van de BV was de boekwinst feitelijk uitgekeerd. Hierdoor had de BV geen financiële middelen meet om tot een herinvestering over te gaan. Het maakte hierbij niet uit dat de latere aankoop van het onroerend goed met een hypotheek werd gefinancierd door de twee DGA’s.

Het ging hier om een nieuwe financieringsbron en die was aangegaan door het nieuwe bestuur van de BV. De BV kon daarom niet overtuigend aantonen dat er na de verkoop van het landgoed een herinvesteringsvoornemen was. De navordering bleef hierdoor overeind.

Lees hier uitspraak.

Meer lezen over de herinvesteringsreserve?

Send this to a friend