Toggle navigation

Contact

Bel onze adviseurs
020 - 344 59 00,
of e-mail ons geheel
vrijblijvend
info@koppeladvies.nl

Geschreven door:
Nico Koppel

09-02-2015

E-mail Belastingdienst

E-mail Belastingdienst

In de digitale tijd kunt u steeds vaker met de inspecteur corresponderen per e-mail. De inspecteur kan niet zomaar een door hem gedane toezegging in een e-mail terzijde schuiven. U kunt zich dan beroepen op het vertrouwensbeginsel, zo bepaalde Rechtbank Noord-Holland onlangs.

Toezegging per e-mail

In deze zaak ging het om de aankoop van een oud schoolgebouw. De koper kocht het pand om het vervolgens te splitsen en er gedeeltelijk woningen in te vestigen. Voor de overdrachtsbelasting voor woningen bedroeg het tarief 2%, voor niet-woningen was het tarief 6%.

Per e-mail stelde de inspecteur dat de koper de overdrachtsbelasting mocht splitsen in het lage en hoge tarief. Na een paarmaanden ontving de koper echter een naheffingsaanslag overdrachtsbelasting. Dit was naar aanleiding van een taxateur van de fiscus die had bepaald dat het hele schoolgebouw was aan te merken als niet-woning en dus onder het hoge tarief viel.

Vertrouwensbeginsel

De koper stapte naar de rechter, beriep zich op het vertrouwensbeginsel en verwees naar de e-mail van de inspecteur met daarin de toezegging. De rechter gaf hiermee de koper gelijk en oordeelde dat de e-mail gezien kon worden als toezegging van de fiscus dat de koper voor een gedeelte van het pand het lage tarief moest betalen.

De toezegging was niet dusdanig onredelijk dat de koper zelf had moeten weten dat deze in strijd zou zijn met de wet. Daarnaast kon de koper niet voorzien dat de taxatie anders zou uitpakken. De naheffingsaanslag werd vernietigd.

Lees hier de uitspraak.

Send this to a friend