Toggle navigation

Contact

Bel onze adviseurs
020 - 344 59 00,
of e-mail ons geheel
vrijblijvend
info@koppeladvies.nl

Geschreven door:
Nico Koppel

13-03-2020

Coronavirus en fiscale maatregelen

De economische consequenties van het Coronavirus beginnen inmiddels ook voelbaar te zijn in Nederland. Het kabinet heeft een aantal fiscale maatregelen getroffen om liquiditeitsproblemen bij ondernemers te voorkomen.

  • Voor de betaling van inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, omzetbelasting en loonbelasting is het mogelijk om bijzonder uitstel aan te vragen. Ondernemers kunnen schriftelijk motiveren dat betaling door de coronacrisis op dit moment niet mogelijk is. De Belastingdienst zet de invordering stil, zodra het verzoek om uitstel binnen is. De individuele beoordeling van het verzoek om uitstel vindt op een later moment plaats.
  • De komende tijd zal de Belastingdienst een verzuimboete voor het niet of niet tijdig betalen terugdraaien of achterwege laten. Omdat de behandeling van de verzoeken om uitstel van betaling individueel behandeld moeten worden, zal de behandeltijd hiervan oplopen indien er veel verzoeken worden ingediend.
  • Ondernemers met een lagere winst verwachting door de coronacrisis kunnen verzoeken om een verlaging van de voorlopige aanslag voor de inkomsten- of vennootschapsbelasting. De Belastingdienst zal deze verzoeken toestaan.
  • De overheid staat met de Borgstelling MKB-kredieten voor een deel borg voor bedrijven die een lening willen afsluiten maar waarbij er aan hun financier niet genoeg zekerheid kan worden geboden. Het streven is om per eind maart met tijdelijke verruiming van de Borgstelling MKB-kredieten te komen. Bedrijven die door de gevolgen van het Coronavirus in liquiditeitsproblemen komen, kunnen tijdelijk rekenen op tijdelijke extra gunstige voorwaarden.

Engelse versie: COVID-19 outbreak and various measures

Send this to a friend