Toggle navigation

Contact

Bel onze adviseurs
020 - 344 59 00,
of e-mail ons geheel
vrijblijvend
info@koppeladvies.nl

Geschreven door:
Marijn Bitter

26-11-2014

BTW regels elektronische diensten

BTW regels elektronische diensten

De btw regels voor telecommunicatiediensten en elektronische diensten veranderen per 1 januari 2015. Dit kan ook gevolgen voor u hebben.

In de btw moet onderscheid gemaakt worden tussen diensten aan ondernemers die de btw wel kunnen aftrekken en diensten die worden verricht aan consumenten of instellingen zonder btw-aftrekrecht. De eerste groep zijn B2B-diensten, de tweede groep zijn B2C-diensten. Grensoverschrijdende telecommunicatiediensten en elektrische B2C-diensten zijn nu nog betalst met btw in het land waarin de dienstverrichter is gevestigd.

Wanneer een Franse telecomprovider een bundel verkoopt aan een Nederlandse particulier, dan is daarover nu Franse btw verschuldigd.

Vanaf 1 januari 2015 is voor bovengenoemd situatie btw verschuldigd in het land waarin de afnemer woont. De Franse telecomprovider zal dan dus Nederlandse btw in rekening moeten brengen.

Bij telecommunicatiediensten zijn bijvoorbeeld diensten op het gebied van vaste en mobiele telefonie, voicemail en internet. Elektronische diensten zijn zoal de levering van software, websitedesign en websiteonderhoud, en het beheer van online marktplaatsen.

Sommige diensten hebben wel een belangrijk elektronisch component maar zijn geen elektronische diensten. Zoals bijvoorbeeld diensten van advocaten en financiële adviseurs, die hun cliënten per e-mail adviseren en reclame- en onderwijsactiviteiten via internet. B2C-diensten die niet onder elektronische diensten vallen, zullen de btw blijven berekenen van het land waarin de dienstverlener is gevestigd.

Het gevolg van deze wijziging is dat dienstverrichters zich in verschillen EU-lidstaten moeten registeren voor de btw-afdracht. Dienstverrichters kunnen de Mini One Stop Shop gebruiken om administratieve lasten te voorkomen. Hierbij moeten zij wel bepaalde procedures voor de registratie, de btw-aangifte, de betaling van de btw en administratieve verplichtingen in acht nemen.

Lees hier ons vorige artikel: Vanaf 2015 telecommunicatie-, omroep- en elektronische diensten belast in land klant

Send this to a friend