Toggle navigation

Contact

Bel onze adviseurs
020 - 344 59 00,
of e-mail ons geheel
vrijblijvend
info@koppeladvies.nl

Geschreven door:
Marijn Bitter

07-08-2014

Vanaf 2015 telecommunicatie-, omroep- en elektronische diensten belast in land klant

Vanaf 2015 telecommunicatie-, omroep- en elektronische diensten belast in land klant

Vanaf 1 januari 2015 worden telecommunicatie-, omroep- en elektronische diensten altijd belast in het land waar de klant gevestigd is. Het maakt daarbij niet uit of de klant een particulier of ondernemer is. En ook niet of deze binnen of buiten de Europese Unie is gevestigd, zo meldt de Belastingdienst.

Voor de organisatie van uw administratie maakt het echter wel degelijk uit of u betreffende diensten levert aan een ondernemer of een particulier. Voor ondernemers hebben we in de EU de verleggingsregeling.

Maar de verleggingsregeling geldt niet indien u de diensten levert aan een particulier. U zit hier met een administratief en fiscaal probleem hoe u de betreffende EU aangiften moet gaan inrichten en indienen. Maakt u daarbij fouten dan wordt het pas echt spannend, u moet in conclaaf met een andere belastingdienst binnen de EU en dan ook nog eens in de betreffende taal van het land. De strijd in de aanloop naar deze nieuwe wetgeving 2015 is volgens ons dan ook nog lang niet gestreden.

Belangrijk advies:        
We hebben in ieder geval een prangend advies aan eenieder die deze diensten levert: informeer u tijdig over deze administratieve lastenverzwaring. Dit gaat een groot beslag op uw administratieve inrichting leggen. Zorg dat u klaar bent voor 1 januari 2015.

De volgende situaties gaan zich dus voordoen vanaf 1 januari 2015:

Indien de klant ondernemer is heeft u geen probleem:

  • Uw klant is gevestigd in een ander EU-staat, dan hoeft u geen btw te betalen. Uw klant betaalt de btw in eigen land (de bekende verleggingsregeling).
  • Is uw klant ondernemer gevestigd buiten de EU, dan hoeft u geen EU-btw te betalen

Indien de klant particulier is:

  • Is uw klant particulier en woont deze in een ander EU-staat, dan betaalt u de btw in het EU-land waar deze particulier woont. Dus woont de klant in Roemenië dan moet u een Roemeense aangifte indienen, woont hij in Griekenland dan een Griekse aangifte
  • Is uw klant ondernemer of particulier en is gevestigd of woont buiten de EU, dan hoeft u geen EU-btw te betalen

Vanaf 1 januari 2015 kunt u ook gebruikmaken van de regeling om via 1 EU-land uw btw-melding (btw-aangifte) te doen voor btw die u moet betalen (de mini One Stop Shop). Met name de inrichting van de mini One Stop Shop is de hoop voor veel ondernemers om straks aangifte te kunnen doen. Voor bezwaren en verzoekschriften lijkt deze optie nog geheel niet ingericht, wij vrezen dat u daarbij zich toch direct zal moeten melden bij de inspecteur in het betreffende EU-land met alle problematiek die daarbij behoort.

Send this to a friend