Toggle navigation

Contact

Bel onze adviseurs
020 - 344 59 00,
of e-mail ons geheel
vrijblijvend
info@koppeladvies.nl

Geschreven door:
Nico Koppel

25-04-2016

BTW-carrouselfraude

BTW-carrouselfraude

De Benelux-landen testten een datasysteem voor de aanpak van Nederlandse aanpak van btw-carrouselfraude. Als tijdelijk EU-voorzitter stelde staatssecretaris Wiebes van Financiën voor om dit systeem in heel Europa toe te passen. De Europese landen hadden hier wel oren naar en volgens de staatssecretaris “heeft geen land nee gezegd” tegen het Nederlandse plan.

Naar schatting lopen de EU-landen jaarlijks 50 miljard euro mis door grootschalig georganiseerde btw-carrouselfraude. Hierbij zijn meerdere partijen betrokken en wordt vaak grensoverschrijdend te werk gegaan. Volgens Wiebes zou dit een flink stuk verminderd kunnen worden door middel van automatische uitwisseling van datagegevens. Er wordt momenteel alleen informatie uitgewisseld wanneer er vermoedens zijn van schimmige praktijken en dan is het vaak al te laat.

De benoemde ICT-toepassing kan binnen enkele dagen schimmige constructies blootleggen en er hoeft geen ingrijpende verandering plaatst te vinden.

Als de lidstaten instemmen met het plan, dat dit binnen een jaar kan gaan werken. Wanneer niet alle landen mee willen doen, kan een van die landen in de problemen komen, omdat alle fraude zich dan daarheen zou kunnen verplaatsen, stelde Wiebes. De Europese Commissie werkt momenteel aan een haalbaarheidsstudie en bij de volgende vergadering komt het plan opnieuw op tafel.

Engelse versie: Value added tax carousel fraud

Send this to a friend