Toggle navigation

Contact

Bel onze adviseurs
020 - 344 59 00,
of e-mail ons geheel
vrijblijvend
info@koppeladvies.nl

Geschreven door:
Nico Koppel

29-06-2015

Bewaren van detailgegevens

Bewaren van detailgegevens

Mits de fiscus met andere gegevens de omzet op afdoende wijze kan controleren, hoeft een ondernemer de detailgegevens van onder andere bestellingen niet te bewaren.

Boekenonderzoek

De belastingdienst hield een boekenonderzoek bij een restaurant. Het restaurant had op een gegeven moment de detailgegevens verwijderd. Toen waren alleen de totaalbedragen per bestelling, de datum van bestelling, het verkooptijdstip en de betaalwijze te raadplegen.

Volgens de inspecteur had het restaurant niet voldaan aan de administratieplicht. De exploitant van het restaurant kreeg naheffingsaanslagen BTW en navorderingsaanslagen inkomstenbelasting opgelegd. De exploitant in beroep tegen de aanslagen. De Belastingdienst stelde dat er sprake was van een omkering van de bewijslast maar Hof Arnhem-Leeuwarden was het daar niet mee eens. Het ontbreken van de detailgegevens is geen schending van de administratieplicht.

Cassatieprocedure

De Hoge Raad heeft in de cassatieprocedure aangegeven dat de inspecteur bij gebrek aan detailgegevens de opgegeven omzet wel met behulp van andere gegevens moet kunnen controleren. Het Hof Arnhem-Leeuwarden was hier ten onrechte aan voorbijgegaan. Hof Den Bosch heeft de opdracht gekregen de zaak nader te onderzoeken.

Lees de uitspraak hier!

Send this to a friend