Toggle navigation

Contact

Bel onze adviseurs
020 - 344 59 00,
of e-mail ons geheel
vrijblijvend
info@koppeladvies.nl

Geschreven door:
Nico Koppel

08-03-2016

Belastingplichtigen in het buitenland

Belastingplichtigen in het buitenland

Bij de aangifte inkomstenbelasting 2015 kunt u als in het buitenland woonachtige belastingplichtige geconfronteerd worden met nieuwe belastingregels. Wordt u aangemerkt als kwalificerende buitenlands belastingplichtige?

Wanneer u in het buitenland woont en 90% of meer van uw inkomen in Nederlands geniet dan bent u een kwalificerend buitenlands belastingplichtige. Als een kwalificerend buitenlands belastingplichtige kunt u bijvoorbeeld de hypotheekrente van uw eigen woning in het buitenland in aftrek brengen op uw in Nederland verdiende inkomen.

Is uw partner een kwalificerend buitenlands belastingplichtige? Diens aandeel in de hypotheekrente mag dan in aftrek worden gebracht. Indien uw partner niet kwalificeert, dan moet beoordeeld worden of het gezamenlijke inkomen voor ten minste 90% in Nederland wordt verdiend. In dat geval kwalificeert uw partner alsnog.

Wanneer u en uw partner niet aan de nieuwe voorwaarden voldoen, mist u de naast de hypotheekrenteaftrek ook de aftrek van ziektekosten, lijfrentepremieaftrek en de aftrek van alimentatie.

Het is nog niet duidelijk of de nieuwe regeling in overeenstemming is met de Europese regelgeving. Maak daarom bezwaar tegen uw definitieve aanslag als u of uw partner net niet voldoet aan de 90% regeling van het in Nederland verdiende inkomen.

Vanaf 1 maart 2016 kunt u aangifte inkomstenbelasting doen over 2015. De aangifte moet 30 april 2016 binnen zijn bij de Belastingdienst.

Vraag uw belastingadviseur te Amsterdam om hulp!

 

Send this to a friend