Toggle navigation

Contact

Bel onze adviseurs
020 - 344 59 00,
of e-mail ons geheel
vrijblijvend
info@koppeladvies.nl

Geschreven door:
Nico Koppel

08-02-2015

Aansprakelijkheid fiscale eenheid

Aansprakelijkheid fiscale eenheid

Als onderdeel van een fiscale eenheid is uw BV aansprakelijk voor de BTW schulden van de fiscale eenheid. Rechtbank Noord-Holland heeft ondanks aangegeven dat dit niet in strijd is met de Europese regels.

De betreffende zaak ging over A BV die samen met X BV,Y BV en W BV behoorde tot een fiscale eenheid BTW. Het ging financieel niet goed met deze BV’s en werden in 2012 failliet verklaard. De fiscus legde een naheffingsaanslag BTW op over het eerste en tweede kwartaal voor een bedrag van € 276.463 en € 349.481. De fiscus verlaagde deze in bezwaar tot € 107.192. A BV werd door de inspecteur aansprakelijk gesteld voor de naheffingsaanslagen BTW.

Volgens A BV was de aansprakelijkstelling niet terecht en in strijd met de Europese regels. De regeling zou niet voldoen aan het rechtszekerheid- en evenredigheidsbeginsel. Rechtbank Noord-Holland vond dit onterecht. De aansprakelijkstelling voor de fiscale eenheid was nodig om belastingschulden te kunnen innen. De fiscale eenheid bestond namelijk niet civielrechtelijk, maar alleen op basis van de fiscale regels. Het was daardoor niet mogelijk om beslag te leggen, omdat de fiscale eenheid geen goederen bezat. Volgens de rechter werd er dus wel voldaan aan het evenredigheidsbeginsel. Daarnaast was de rechtsonzekerheid niet in het geding, omdat de fiscale eenheid bij voor bezwaar vatbare beschikking wordt vastgesteld. Het maakte daarbij niet uit dat de bv’s failliet waren op het moment van de aansprakelijkstelling. De Belastingdienst stelde bv A dus terecht aansprakelijk voor de BTW schulden.

Lees hier de uitspraak.

Send this to a friend