Toggle navigation

Contact

Bel onze adviseurs
020 - 344 59 00,
of e-mail ons geheel
vrijblijvend
info@koppeladvies.nl

Geschreven door:
Nico Koppel

18-05-2016

0% bijtelling en kilometeradministratie

0% bijtelling en kilometeradministratie

We weten inmiddels dat een sluitende kilometeradministratie, waaruit blijkt dat er niet meer dan 500 kilometer privé is gereden, dat bijtelling achterwege zal worden gelaten. Maar hoe zit dit als u halverwege van auto wisselt?

Er zijn auto’s met een bijtellingspercentage van 0%. Deze auto’s hebben een CO2-uitstoot van 50 gram per kilometer of minder en zijn voor 1 januari 2014 op kenteken gezet. Dit percentage blijft onder voorwaarden 60 maanden geldig. Bij een auto met een 0% bijtellingspercentage hoeft er geen kilometeradministratie te worden bijgehouden.

0% bijtelling

Het eerste half jaar heeft een werknemer een auto van de zaak waarop 25% bijtellingspercentage geldt. De werknemer had een sluitende kilometeradministratie en geen privé kilometers gereden. Na het eerste half jaar kreeg de werknemer een nieuwe auto waarvoor 0% bijtellingspercentage gold. Vanaf toen hield de werknemer geen kilometeradministratie meer bij.

De werknemer kreeg een naheffing loonbelasting over het eerste half jaar, volgens de inspecteur had de werknemer niet aangetoond dat hij niet meer dan 500 kilometers privé had gereden in het jaar. Wanneer een werknemer in de loop van een kalender jaar achtereenvolgens verschillende auto’s rijdt, moet hij kunnen aantonen dat hij in het gehele jaar met de auto’s samen niet meer dan 500 kilometers privé heeft gereden. Het Gerechtshof Amsterdam gaf de inspecteur gelijk, omdat de werknemer halverwege het jaar was gestopt met de kilometeradministratie kon hij dat niet bewijzen.

Engelse versie: Zero tax addition vs. mileage log

Send this to a friend