Toggle navigation

Contact

Bel onze adviseurs
020 - 344 59 00,
of e-mail ons geheel
vrijblijvend
info@koppeladvies.nl

Geschreven door:
Marijn Bitter

07-06-2012

WKR evaluatie

WKR evaluatie

Evaluatie werkkostenregeling van start

Het ministerie van Financiën is begonnen met de evaluatie van de werkkostenregeling (WKR). Hierbij vindt een onderzoek plaats naar de vergoedingen en verstrekkingen die ondernemingen aan hun werknemers geven. Wij bekijken en beoordelen sedert een aantal jaren  regelmatig de onderdelen van de WKR , maar kunnen er nog steeds niet warm voor lopen.

Niet afwachten

Op dit moment is er nog sprake van een overgangsfase. Tot 1 januari 2014 mag de werkgever kiezen om over te stappen op de werkkostenregeling of nog het oude systeem van vrije vergoedingen en verstrekkingen toe te passen. Vanaf 2014 geldt de werkkostenregeling voor alle werkgevers. Hoewel dit nog ver weg lijkt, is het raadzaam alvast serieus naar de werkkostenregeling te kijken. Overigens past het ministerie van Financiën als werkgever de WKR sinds begin van dit jaar toe voor haar medewerkers. Hieronder valt ook de Belastingdienst. Of de medewerkers daar zo vrolijk van zijn geworden, betwijfelen we ten zeerste, maar de overheid dient zelf het goede voorbeeld te geven. We hebben het meer dan sterke idee dat deze werkgever ernstig invloed heeft op de gepresenteerde cijfers omtrent het succes van invoeren van de regeling.

Eerder dit jaar publiceerde het ministerie al een tussenevaluatie van de werkkostenregeling. Naar aanleiding hiervan gaf de staatssecretaris van Financiën bijvoorbeeld meer duidelijkheid over het loonbegrip. Deze tussenevaluatie bevestigde eerdere signalen dat (nog) niet iedereen enthousiast is over de werkkostenregeling. Bij de tussenevaluatie kondigde de staatssecretaris aan dat de grote evaluatie van de WKR die voor 2013 was gepland, naar voren zou worden gehaald. Inmiddels is het ministerie hiermee gestart. Op basis van de evaluatie kan de WKR de komende tijd worden verbeterd of vereenvoudigd.

Send this to a friend