Toggle navigation

Contact

Bel onze adviseurs
020 - 344 59 00,
of e-mail ons geheel
vrijblijvend
info@koppeladvies.nl

Geschreven door:
Marijn Bitter

23-05-2011

Wijziging rente

Wijziging rente

Rentepercentage heffingsrente en invorderingsrente omhoog
Het percentage heffings- en invorderingsrente bij belastingen gaat voor het derde kwartaal van 2011 met 0,25 procent omhoog. Het nieuwe percentage stijgt van 2,5 procent in het tweede kwartaal naar 2,75 procent in het derde kwartwaal.
Deze wijziging is ingegeven door het rendement op staatsleningen bij de Europese Centrale Bank. Het nieuwe percentage geldt vanaf 1 juli 2011.

Invorderingsrente
De Belastingdienst berekent de invorderingsrente over de periode die begint op de eerste dag na de uiterste betaaldatum en eindigt op de dag voor de dag waarop u betaalt.

 

Differentiatie in de heffings- en invorderingsrente
De eerder voorgestelde differentiatie in de heffings- en invorderingsrente is vervangen in de Fiscale Agenda van Weekers. Per 2013 treedt een nieuwe regeling in werking waarbij pas rente wordt vergoed als sprake is van een onredelijke vertraging. De startdatum van de renteberekening voor de IB en Vpb verschuift naar 1 juli na afloop van het belastingjaar. Alleen als de inspecteur aanleiding heeft om bij de aanslagregeling af te wijken van de aangifte of als de aangifte later dan 1 april wordt ingediend, zal er nog rente worden berekend bij het opleggen van de aanslag. De systematiek van het in rekening brengen van rente bij te laat betalen blijft gelijk.

Send this to a friend