Toggle navigation

Contact

Bel onze adviseurs
020 - 344 59 00,
of e-mail ons geheel
vrijblijvend
info@koppeladvies.nl

Geschreven door:
Marijn Bitter

23-07-2013

Wettelijke rente verschuldigd door belastingdienst

Wettelijke rente verschuldigd door belastingdienst

Rechtbank Gelderland heeft beslist dat de inspecteur wettelijke rente moet vergoeden over de niet tijdige uitbetaalde heffingsrente.

Casus
Op 22 augustus 2009 heeft de inspecteur de voorlopige aanslag 2007 vennootschapsbelasting ambtshalve verminderd. Bij de ambtshalve vermindering heeft de inspecteur geen heffingsrente vergoed. Tegen het niet vergoeden van heffingsrente is bezwaar gemaakt door belanghebbende. Op 20 december 2011 heeft de inspecteur uitspraak gedaan op het bezwaar en heffingsrente vergoed aan belanghebbende.

Naar aanleiding van het vergoeden van heffingsrente heeft belanghebbende, de inspecteur in gebreke gesteld voor het niet vergoeden van wettelijke rente over de heffingsrente.

Rechtbank
Rechtbank Gelderland beslist dat de inspecteur terecht op grond van het arrest van de Hoge Raad van 30 september 2011  heffingsrente heeft vergoed over de periode 1 juli tot en met 31 december 2007. Dit is ook niet in geschil.

Volgens de Rechtbank ontstond voor de inspecteur op 22 augustus 2009, het moment van de vermindering van de voorlopige aanslag, de verplichting tot vergoeding van heffingsrente. Nu aan deze verplichting door de inspecteur pas op 21 december 2011 is voldaan, is de inspecteur in de tussenliggende periode in verzuim. Hierdoor is de inspecteur wettelijke rente verschuldigd vanaf 6 weken na 22 augustus 2009 (derhalve 4 oktober 2009) tot het moment van feitelijke betaling.

Het beroep van de inspecteur op de wettelijke regeling van het vergoeden van heffings- en invorderingsrente wordt verworpen door de rechtbank. Dit omdat in die regeling de grondslag voor het vergoeden van heffings- invorderingsrente de verschuldigde belasting is. In onderhavige casus is de grondslag de heffingsrente. Hierdoor  de faalt het beroep hierop door de inspecteur.

Sprongcassatie
Tegen de uitspraak is sprongcassatie door de belastingdienst aangevraagd bij de Hoge Raad. 

Bron: fiscaaltotaal

Send this to a friend