Toggle navigation

Contact

Bel onze adviseurs
020 - 344 59 00,
of e-mail ons geheel
vrijblijvend
info@koppeladvies.nl

Geschreven door:
Marijn Bitter

14-05-2012

Werkplek in 2014

Werkplek in 2014

WKR 
De Werkkostenregeling (WKR)wordt uiterlijk 2014 integraal ingevoerd. U zou er nu al voor mogen kiezen, maar blijkens onze ervaring  als belastingadvieskantoor in Amsterdam, is dat er in de markt geen animo voor is. Waarom dat zo is blijkt uit de vele exercities die wij inmiddels hebben gemaakt; het is veelal niet voordelig om over te gaan. Toch zal er vast het nodige moeten worden voorbereid om straks toch over te gaan. Komende periode zullen we dan ook regelmatig aandacht schenken aan het wel en wee rond de invoering van de WKR.

Mede gezien de ideevorming rond de afschaffing van onbelaste woon-werkvergoedingen in de komende periode is het goed om al eens na te denken over de gevolgen van de behandeling van werkplekken en de ontwikkelingen op dit vlak..

Meer duidelijkheid over begrip ‘werkplek’ 
Alle werkgevers moeten op 1 januari 2014 over zijn gegaan op de werkkostenregeling (wkr). Tot nu toe kiezen maar weinig werkgevers voor de wkr, die bewerkelijk is en vaak minder voordelig dan de bestaande regelingen voor vergoedingen en verstrekkingen. Ook is de wkr niet altijd even duidelijk. Een voorbeeld is het begrip werkplek. Werkplekverstrekkingen blijven binnen de wkr onbelast. Maar wat is een werkplek? Langzaam wordt dat voor een aantal situaties duidelijker. Werkplekverstrekkingen blijven onbelast doordat het loonvoordeel op grond van de wet op nihil wordt gewaardeerd. Zo zijn het bureau, de bureaustoel, de computer, de printer, printpapier, scharen, perforatoren op de werkplek belastingvrij. Maar ook de ter beschikking gestelde mobiele telefoon of laptop. Voorwaarde is dat de voorzieningen ook op de werkplek worden gebruikt. De staatssecretaris van Financiën gaf onlangs aan dat het begrip werkplek moet worden beoordeeld vanuit de werknemer. Een werkplek van een werknemer is een plaats die hij gebruikt voor het verrichten van arbeid en waar voor de werkgever de Arbeidsomstandighedenwet geldt.

Vaste werkplek op kantoor
De vaste werkplek op kantoor is zo'n werkplek. Dat past alleen niet zo goed in Het Nieuwe Werken en voor ambulante beroepen. De Belastingdienst lijkt daar rekening mee te houden. In de praktijk komt het vaak voor dat werknemers op verschillende plaatsen werken voor hun werkgever. Voor al die plaatsen kan voor de werkgever de Arbeidsomstandighedenwet van toepassing zijn. Bezien vanuit de werkgever is voor al de plaatsen waarvoor hij arbo-verantwoordelijkheid draagt sprake van een werkplek. Maar voor de werknemer (en de wkr) is zo’n plaats alleen een werkplek als hij daar daadwerkelijk arbeid verricht. 

Auto, bus, vrachtwagen, tram, trein
Ook een auto of ander vervoermiddel kan een werkplek zijn, als de werknemer daarin arbeid verricht en de werkgever arbo-verantwoordelijk is. Denk aan beroepschauffeurs, machinisten, conducteurs en fietskoeriers. Zij hebben vaak geen werkplek in een kantoorgebouw, maar zitten steeds achter het stuur. De kwalificatie als werkplek kan bijvoorbeeld van belang zijn voor de mobiele telefoon en laptop die zo’n werknemer gebruikt in zijn vervoermiddel.

Zelfstandige werkplek thuis
Overigens neemt de Belastingdienst voor de werkruimte thuis een ruimer standpunt in dan de wetgever. In een vraag- en antwoordenlijst op de website van de Belastingdienst staat namelijk dat een zelfstandige werkruimte in of bij de woning toch als werkplek in de zin van de werkkostenregeling kan kwalificeren. Als het gaat om vergoedingen en verstrekkingen voor een werkruimte in een zelfstandig gedeelte van de woning, blijven deze onbelast. De ruimte moet dan wel zelfstandig verhuurd kunnen worden en bijvoorbeeld een eigen opgang en sanitair hebben.

Send this to a friend