Toggle navigation

Contact

Bel onze adviseurs
020 - 344 59 00,
of e-mail ons geheel
vrijblijvend
info@koppeladvies.nl

Geschreven door:
Marijn Bitter

09-06-2011

Werkkostenregeling in buitenlandsituaties

Werkkostenregeling in buitenlandsituaties

Werkgevers kunnen in een aantal situaties bij grensoverschrijdende werknemers gebruikmaken van de werkkostenregeling.

Onlangs heeft de Belastingdienst een schema gepubliceerd waarin voor situaties van grensoverschrijdende arbeid de gevolgen voor de werkkostenregeling zijn aangegeven.

Het overzicht ziet er als volgt uit:

Situatie Gevolg
De werknemer is geen werknemer voor de loonbelasting. Het loon, de vergoedingen en de verstrekkingen vallen niet onder de werkkostenregeling.
De werknemer is werknemer voor de loonbelasting en het loon is in Nederland belast. Het loon, de vergoedingen en verstrekkingen vallen onder de werkkostenregeling.
De werknemer is werknemer voor de loonbelasting. Het loon is niet belast in Nederland, bijvoorbeeld door een belastingverdrag. De werkgever houdt wel loonbelasting in. De vergoedingen en verstrekkingen vallen onder de werkkostenregeling. Bij de berekening van de eindheffing vervalt het deel dat te maken heeft met het loon dat niet in Nederland is belast.
De werkgever vergoedt of verstrekt extraterritoriale kosten en de 30%-regeling is niet van toepassing. De vergoedingen en verstrekkingen vallen onder de werkkostenregeling als gerichte vrijstelling.
De werkgever vergoedt of verstrekt extraterritoriale kosten en de 30%-regeling is wel van toepassing. Voor de 30%-regeling geldt onder de werkkostenregeling een gerichte vrijstelling. Zijn de werkelijke extraterritoriale kosten van één of meer werknemers hoger dan de vergoeding die de werkgever op basis van de 30%-regeling zou betalen, dan houdt hij de vergoeding van de werkelijke extraterritoriale kosten per werknemer in zijn loonadministratie bij.
De werkgever is niet gevestigd in Nederland, hij hoeft geen loonheffingen te betalen en het loon van zijn werknemer is wel (gedeeltelijk) in Nederland belast voor de inkomstenbelasting. Voor de berekening van het Nederlandse fiscale loon van de werknemer bepaalt de werkgever voor welke vergoedingen en verstrekkingen een gerichte vrijstelling geldt. Deze vergoedingen en verstrekkingen telt hij niet mee. Van het resterende loon kan de werknemer in zijn aangifte inkomstenbelasting 1,4% aftrekken.
De werkgever is niet gevestigd in Nederland en moet wel loonheffingen betalen. De werkgever kan op dezelfde manier gebruikmaken van de werkkostenregeling als werkgevers die wel in Nederland wonen of zijn gevestigd.

 

Send this to a friend