Toggle navigation

Contact

Bel onze adviseurs
020 - 344 59 00,
of e-mail ons geheel
vrijblijvend
info@koppeladvies.nl

Geschreven door:
Marijn Bitter

13-12-2014

Verruimde schenkingsvrijstelling

Verruimde schenkingsvrijstelling

Sinds 1 oktober 2013 geldt er een verruimde schenkingsvrijstelling van € 100.000, indien de schenking is bedoeld voor de aankoop, het onderhoud of de verbetering van een eigen woning, de aflossing van een eigenwoningschuld of de aflossing van een restschuld eigen woning. Deze verruimde schenkingsvrijstelling vervalt per 1 januari 2015.

Wanneer eerder al de eenmalige verruimde vrijstelling is benut, komt dit bedrag in mindering op het bedrag van € 100.000. Er moet in de aangifte schenkbelasting beroep worden gedaan om deze vrijstelling toe te passen. Er is geen notariële schenkingsakte vereist.

! Schenkingen voor de aflossing van restschulden van voor 29 oktober 2012 komen in aanmerking voor de tijdelijke verruimde schenkingsvrijstelling van € 100.000.

! Wanneer de schenker binnen 180 dagen na de schenking overlijdt, hoeft de ontvanger over de schenking geen erfbelasting te betalen.

! Schenkingen die in 2014 zijn gedaan, moeten uiterlijk 1 maart 2015 worden ingediend door middel van de aangifte schenkbelasting bij de Belastingdienst.

! De leeftijd van de ontvanger speelt geen rol, ook is de relatie tussen de schenker en ontvanger niet van belang.

! Bij een aflossing van de eigenwoningschuld, is het raadzaam tijdig de bank te informeren. De bank heeft de tijd nodig om de schenking administratief te verwerken. Het is mogelijk dat (voor de inkomstenbelasting aftrekbare) boeterente moet worden betaald. Dit bedrag moet ook door de bank worden berekend.

! Voor de aankoop/ontwikkeling van een nieuwbouwwoning wordt de koopsom meestal in termijnen betaald. Goedgekeurd is dat de vrijstelling ook geldt als een deel van het in 2014 voor een woning in aanbouw geschonken bedrag in 2015 wordt besteed. Daarbij gelden onder andere de voorwaarden dat de eigendom van de bouwgrond nog in 2014 bij notariële akte is geleverd en dat in 2014 al minimaal 10% van het geschonken bedrag is besteed aan de verwerving van de eigendom van de grond of aan termijnen voor de woning in aanbouw.

Doe uw aangifte schenkbelasting!

Send this to a friend