Toggle navigation

Contact

Bel onze adviseurs
020 - 344 59 00,
of e-mail ons geheel
vrijblijvend
info@koppeladvies.nl

Geschreven door:
Marijn Bitter

28-10-2014

Verklaring informatie-uitwisseling belastingplichtigen

Verklaring informatie-uitwisseling belastingplichtigen

Samen met 51 landen heeft Minister Dijsselbloem in Berlijn een verklaring getekend over automatische informatie-uitwisseling van belastinggegevens. Nederland gaat informatie verstrekken over mogelijk buitenlands belastingplichtigen en zal informatie ontvangen over mogelijk Nederlandse belastingplichtigen.

Daarvoor gaan Nederlandse financiële instellingen informatie doorgeven aan de Belastingdienst, zoals ze dat aan de FATCA doen. Deze informatie wordt vervolgend automatisch door de Belastingdienst doorgegeven aan de landen die zich hebben gecommitteerd aan de Common Reporting Standard (CRS). 48 landen hebben zich als eerste gecommitteerd aan de informatie-uitwisseling op basis van de CRS per september 2017. 3 landen hebben aangegeven op basis van de CRS informatie te gaan uitwisselen per september 2018.

Volgens Dijsselbloem loopt Nederland voorop als het gaat om het aanpakken van internationale belastingontduiking. ‘De CRS is een grote stap voorwaarts op mondiaal niveau’, aldus de minister.

De verplichtingen in de CRS om aan de Belastingdienst te rapporteren worden in nationale wet- en regelgeving nader uitgewerkt. De verklaring is getekend op basis van het WABB-verdrag.

De Nederlandse Belastingdienst gaat vanaf september 2017 met de belastingdiensten van de landen uit de kopgroep financiële gegevens uitwisselen, op basis van de CRS. Deze gegevens zullen betrekking hebben op 2016. Vanaf 1 januari 2016 moeten Nederlandse financiële instellingen hun klanten identificeren op basis van de CRS en nagaan waar hun klanten wonen, en dus mogelijk belastingplichtig zijn over hun inkomsten. Personen en bedrijven worden op basis van de CRS geïdentificeerd en eventueel gerapporteerd.

Send this to a friend