Toggle navigation

Contact

Bel onze adviseurs
020 - 344 59 00,
of e-mail ons geheel
vrijblijvend
info@koppeladvies.nl

Geschreven door:
Marijn Bitter

10-07-2012

Vergoeding nadeel

Vergoeding nadeel

Nieuwe regeling Nadeelcompensatie Amsterdam

Sinds 1 april is in Amsterdam de Algemene Verordening Nadeelcompensatie(AVN) van kracht. Ondernemers kunnen nu bij de gemeente aankloppen als zij door overheidshandelen schade lijden die niet tot het normale ondernemersrisico is te rekenen.

Dat kan via een nieuwe website. Het online schadeloket www.amsterdam.nl/nadeelcompensatie had wat opstartproblemen, maar is inmiddels definitief gelanceerd. Ondernemers die na 1 april 2012 schade lijden door rechtmatig handelen van de gemeente kunnen er terecht voor informatie en vinden er de schadeformulieren.

Ondernemersrisico
Dankzij de nieuwe verordening is het in Amsterdam voortaan mogelijk om onevenredige schade te verhalen die is ontstaan door het handelen van de overheid. KvK-adviseur Ellen Jacobs: “De crux zit hem in het woord ‘onevenredig’. Voorheen viel alle schade vrijwel altijd onder het ondernemersrisico. Als een winkelier een bouwput voor zijn deur had was het moeilijk om bij de gemeente iets te bereiken qua vergoeding voor inkomstenderving. Nu zijn er meer kansen om schade (deels) vergoed te krijgen, als die redelijkerwijs niet meer is toe te rekenen tot het normale ondernemersrisico. Bij bouwprojecten kan het bijvoorbeeld gaan om schade ontstaan doordat de planning is uitgelopen. Een goede zaak.”

Voorwaarden
Op www.amsterdam.nl/nadeelcompensatie vindt u alle informatie over de voorwaarden om schade te verhalen en de procedures. Weet wel dat schades onder de 750 euro komen niet in aanmerking voor compensatie. Ook moet u als ondernemer eerst investeren om een schadeverzoek in behandeling te laten nemen: 300 euro. Dat bedrag krijgt u wel terug als een schadeclaim wordt toegewezen.

Send this to a friend