Toggle navigation

Contact

Bel onze adviseurs
020 - 344 59 00,
of e-mail ons geheel
vrijblijvend
info@koppeladvies.nl

Geschreven door:
Marijn Bitter

27-12-2012

Uw BV en schenkingen

Uw BV en schenkingen

Uw BV en schenkingen
Dit jaar zijn wij bewust bedrijfsambassadeur geworden van Oxfam Novib; een goede doelen organisatie welke ondernemers in de 3e wereld een kans geeft om zich te ontwikkelen en uitzicht geeft op een bestaan. Een organisatie met maximale transparantie welke laat zien dat van iedere vorm van binnenkomende gelden ook zo veel mogelijk daadwerkelijk op de plek aan komt waar de hulp nodig is.

Een bevlogen Prinses Maxima heeft jaren geleden al de aanzet gegeven rondom de promotie van het Microkrediet in 3e wereld landen. Oxfam Novib geeft als organisatie oa met Microkredieten de uitwerking aan het mogelijk maken van kansen voor mensen in de 3e wereld door het starten van een onderneming. Zij bieden hulp, maar degene die de hulp krijgen moeten het zelf doen. Om dit te realiseren is er veel nodig: vrijwilligers, inzet ter plaatse, deskundigheid, integriteit, solidariteit en uiteraard geld.

Hulp door te ondernemen
Ooit, langer of korter geleden, zijn er mensen of bedrijven geweest die u geholpen hebben met het starten van uw onderneming. Waarom zou u niet, en liefst vandaag nog, een nu nog kansloze de mogelijkheid geven om ook een bedrijf te starten.
Natuurlijk is er crisis en lopen uw winsten en mogelijk uw reserves terug, wellicht maakt u zelfs verlies. Maar het kan altijd erger; Ondersteun daarom Oxfam Novib en we krijgen er een groot aantal collega-ondernemers met een toekomst bij.

Fiscale beloning als blijk van waardering
Omdat het tenslotte ons vak is, de uitleg van de stimulans hoe uw bedrijf fiscaal kan omgaan met de ondersteuning van Oxfam Novib.
De drempel voor de giftenaftrek van € 227 voor bv’s is per 1 januari 2012 vervallen. Dat maakt schenken voor bv’s iets voordeliger.
Daarnaast kan per 1 januari 2012 50% in plaats van de eerder geldende 10% van de belastbare winst als giften in aftrek worden gebracht. Er geldt een maximum van € 100.000.
Doet u het liever als DGA: Voor natuurlijke personen geldt geen drempel als sprake is van een periodieke gift. In dat geval moet jaarlijks een bedrag worden overgemaakt aan een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) en de bedragen moeten steeds even hoog zijn.
Verder moet de gift zijn vastgelegd bij een notaris, en moet de gift voor minimaal vijf jaar zijn aangegaan. Er mag geen tegenprestatie staan tegenover de gift. Er geldt geen maximum aftrekbedrag.

Netwerken
Iedere ondernemer heeft een netwerk aan relaties. Het zou zo mooi zijn dat u, nadat u contact hebt gehad met OxfamNovib om uw vorm van hulp te realiseren, deze boodschap verspreid onder de relaties van uw Netwerk. Verspreid daarom deze boodschap als verlate Kerstwens of liever als goed voornemen voor 2013 naar uw relatiekring via alle vormen van social media .

Dank namens al uw aanstaande collega-ondernemers.

Send this to a friend