Toggle navigation

Contact

Bel onze adviseurs
020 - 344 59 00,
of e-mail ons geheel
vrijblijvend
info@koppeladvies.nl

Geschreven door:
Marijn Bitter

16-07-2013

Uitgaven voor garage, tuin en hekwerk van een monumentenpand niet aftrekbaar

Uitgaven voor garage, tuin en hekwerk van een monumentenpand niet aftrekbaar

Het Gerechtshof Amsterdam heeft onlangs geoordeeld dat de garage, tuin en hekwerk van een monumentenpand zelf niet worden aangemerkt als deel van het monumentenpand. De uitgaven die de eigenaar hiervoor heeft gemaakt komen dus niet voor aftrek in aanmerking.

De casus was als volgt. In 2005 en 2006 heeft er een grote restauratie van het monumentenpand van een echtpaar plaatsgevonden. De man heeft in zijn aangifte inkomstenbelasting/premie volksverzekeringen 2006 € 143.361 aftrek gebracht als uitgaven voor monumentenpanden. De inspecteur is van de aangifte afgeweken en heeft een bedrag van € 71.695 als aftrek voor uitgaven monumentenpand toegestaan. Dit bedrag betreft de kosten van de restauratie van het pand, plaatsing van beschoeiing langs de waterkant en 25% van de tuinkosten omdat de tuin als gevolg van de bouwwerkzaamheden deels was beschadigd. In het geschil is of de overige kosten van de herinrichting van de tuin, de reparatiekosten van het hek en de restauratiekosten van de garage voor aftrek in aanmerking komen.

Omdat de garage, tuin en het hekwerk niet afzonderlijk als monument in het monumentenregister staan ingeschreven kwalificeren ze volgens het Hof Amsterdam niet afzonderlijk als rijksmonument. De kosten die hiervoor zijn gemaakt zijn niet aftrekbaar als uitgaven aftrek monumentenpand. Daarnaast overweegt het Hof dat de eigenaar niet aannemelijk heeft gemaakt dat meer dan 25% van de herinrichtingskosten van de tuin aan het onderhoud van het pand toerekenbaar was.
 

Send this to a friend