Toggle navigation

Contact

Bel onze adviseurs
020 - 344 59 00,
of e-mail ons geheel
vrijblijvend
info@koppeladvies.nl

Geschreven door:
Marijn Bitter

01-11-2013

Tweede nota van wijziging Overige fiscale maatregelen 2014

Tweede nota van wijziging Overige fiscale maatregelen 2014

De tweede nota van wijziging op het wetsvoorstel 'Overige fiscale maatregelen 2014' bevat naast een aantal technische wijzigingen, een wijziging in de omzetbelasting.

Deze laatste wijziging is het gevolg van een arrest van het Hof van Justitie EU. Het arrest heeft betrekking op de wijze waarop in Nederland een onterechte belaste levering op verzoek van een onroerende zaak wordt gecorrigeerd. Een belaste levering op verzoek is alleen mogelijk als de afnemer de onroerende zaak voor 90% of meer gebruikt voor belaste prestaties.

Blijkt achteraf dat niet aan dat criterium wordt voldaan, dan volgt een correctie. De levering van de onroerende zaak wordt dan getransformeerd in een vrijgestelde levering. Dat kan leiden tot herziening van de aftrek van voorbelasting van de leverancier. Volgens de huidige regels wordt deze herzieningsbelasting nageheven van de afnemer en niet van de leverancier. Dat is niet in overeenstemming met de Europese regelgeving. De bepaling dat de herzieningsbelasting wordt nageheven van de afnemer vervalt met terugwerkende kracht tot 10 oktober 2013. Dat is de datum van het arrest van het Hof van Justitie EU.

Send this to a friend