Toggle navigation

Contact

Bel onze adviseurs
020 - 344 59 00,
of e-mail ons geheel
vrijblijvend
info@koppeladvies.nl

Geschreven door:
Marijn Bitter

19-04-2013

Beperkte vrijstelling motorrijtuigenbelasting oldtimers

Beperkte vrijstelling motorrijtuigenbelasting oldtimers

Alternatief motorrijtuigenbelasting
Er komt toch een alternatief voor de afschaffing van de vrijstelling van motorrijtuigenbelasting (MRB) voor oldtimers. Nadat de staatssecretaris van Financiën eerder had meegedeeld dat er geen overeenstemming was bereikt, heeft hij op aandringen van de Tweede Kamer nogmaals overleg gevoerd met de oldtimerbranche. Dat heeft geleid tot de volgende regeling.

Vrijstelling en overgangsregeling
Vanaf 1 januari 2014 zijn alle motorvoertuigen van 40 jaar en ouder vrijgesteld van MRB, ongeacht de brandstof of het type voertuig. Er komt een overgangsregeling voor motorvoertuigen die op 1 januari 2014 ouder zijn dan 26 jaar en jonger dan 40 jaar en die op benzine rijden. Voor deze voertuigen geldt een kwarttarief met een maximum van € 120 per jaar mits er in december, januari en februari niet mee wordt gereden.
Voor dieselauto’s en auto’s die op LPG rijden en die aan de leeftijdscriteria voldoen, geldt de overgangsregeling niet. Als de gasinstallatie wordt verwijderd kan de overgangsregeling voor benzineauto’s worden toegepast.

Achtergrond alternatief
Het alternatief voldoet aan de doelstelling om de liefhebber te ontzien en de huidige vrijgestelde veelrijder te belasten. Het overgangsregime eindigt in 2028. Omdat het nu voorgestelde afgetopte kwarttarief MRB voor minimaal één kalenderjaar zal gelden is het niet mogelijk om binnen één kalenderjaar gebruik te maken van de schorsingsregeling en van het kwarttarief.

De nieuwe vrijstellings- en overgangsregeling worden uitgewerkt in het Belastingplan 2014.

 

Send this to a friend