Toggle navigation

Contact

Bel onze adviseurs
020 - 344 59 00,
of e-mail ons geheel
vrijblijvend
info@koppeladvies.nl

Geschreven door:
Marijn Bitter

30-08-2010

Stimulans voor woningmarkt

Stimulans voor woningmarkt

(Bron: Ministerie van Financiën)

Het btw-tarief voor bijvoorbeeld een verbouwing of herstelwerkzaamheden aan het dak gaat tijdelijk omlaag. Het is een van de maatregelen van minister Jan Kees de Jager van Financiën om de woningmarkt een impuls te geven.
De huizenprijzen lijken inmiddels redelijk stabiel en de verkoopcijfers stijgen voorzichtig, maar het herstel is broos. De woningmarkt lijdt nog steeds onder de gevolgen van de kredietcrisis. Met dit pakket aan maatregelen willen we de woningmarkt en daarmee ook de bouwsector een extra impuls geven’, aldus De Jager, die met de stimuleringsmaatregelen tegemoet komt aan een verzoek vanuit de Tweede Kamer.

Zes maatregelen
Lager btw-tarief. Voor renovatie en herstel van een woning die minimaal twee jaar oud is, geldt tussen 1 oktober 2010 en 1 juli 2011 een verlaagd btw-tarief van 6 procent (in plaats van 19 procent). Dit lage btw-tarief is van toepassing op arbeidsloon, niet op materialen.

NHG-garantie. Net als de periode tussen juli 2009 en eind 2010 ligt de grens voor een hypotheek met NHG-garantie ook in 2011 op 350.000 euro. Dat betekent dat kopers een jaar langer kunnen profiteren van de voordelen van de hogere NHG-grens.

Dubbele lasten. De periode waarin mensen met dubbele hypotheeklasten (nieuw huis gekocht, oude woning nog niet verkocht) voor beide huizen in aanmerking komen voor hypotheekrenteaftrek gaat voor alle situaties van twee naar drie jaar. Deze tijdelijke regeling vervalt eind 2012.

Hypotheekrenteaftrek na verhuur. De regeling waarbij mensen na een verhuurperiode weer recht hebben op hypotheekrenteaftrek wordt met één jaar verlengd en loopt nu tot eind 2012.

Overdrachtsbelasting. Als in 2011 een woning wordt gekocht en datzelfde huis binnen een jaar wordt doorverkocht dan is bij de tweede verkoop alleen overdrachtsbelasting verschuldigd over de eventuele winst. Dit is een uitbreiding van de termijn. Op dit moment geldt de vrijstelling als een woning binnen een half jaar wordt doorverkocht.

Woningbouwprojecten. Eerder heeft het kabinet, verdeeld over drie tranches, ongeveer 350 miljoen euro beschikbaar gesteld voor het ondersteunen van woningbouwprojecten die als gevolg van de crisis zijn stilgevallen of niet van start konden gaan. In 2010 is door gemeenten circa 37 miljoen euro uit de eerste twee tranches terugbetaald, omdat de bouw niet tijdig kon beginnen. Dat geld wordt nu ingezet voor projecten die bij de derde tranche zijn afgevallen omdat het toen beschikbare budget op was.

Send this to a friend