Toggle navigation

Contact

Bel onze adviseurs
020 - 344 59 00,
of e-mail ons geheel
vrijblijvend
info@koppeladvies.nl

Geschreven door:
Rik Zwerwer

14-02-2023

Stijging belasting rente

De huidige rentepercentage van de belastingrente voor de vennootschapsbelasting (VPB) is 8%, maar stijgt op 1 maart 2023 naar 10,5%. Zorg er daarom voor dat uw voorlopige aanslag VPB voor 2023 aansluit bij uw verwachte winst over 2023  of vraag om een voorlopige aanslag als u deze nog niet heeft ontvangen. Voor het jaar 2022 is het ook erg belangrijk dat dit goed geregeld is aangezien het voor 2022 op een percentage van 8% is gesteld i.p.v. de 4% van het jaar daarvoor.

De Belastingdienst zal een aanslag sturen voor de belastingrente als zij de aanslag VPB oplegt op of na 1 juli van het volgende belastingjaar. De belastingplichtige betaalt dan rente over het bedrag dat hij moet betalen.

Wanneer wordt er belastingrente in rekening gebracht?

  • Belastingrente moet betaald worden als de Belastingdienst de aanslag oplegt op of na 1 juli van het volgende belastingjaar. 
  • Als u voor 1 juni aangifte doet en de Belastingdienst de gegevens ongewijzigd overneemt, hoeft u geen belastingrente te betalen. 
  • Als u voor 1 mei van het volgende belastingjaar om een voorlopige aanslag (VA) VPB vraagt en deze wordt opgelegd zoals gevraagd, hoeft u geen belastingrente te betalen.

Hoe voorkom je deze belastingrente? 

Om belastingrente te voorkomen voor 2022, kunt u een correcte aangifte doen vóór 1 juni 2023 of een VA te vragen vóór 1 mei 2023 als u die nog niet heeft. U kunt een VA aanvragen op 3 manieren:

  • De onderneming kan de voorlopige aanslag aanvragen via ons.
  • Door het invullen van een formulier via ‘Mijn Belastingdienst Zakelijk’ (er is hiervoor een digitale sleutel eHerkenning nodig om in te loggen voor een BV).
  • Voor ondernemers die niet in dit portaal kunnen kan er een formulier voor 2022 worden ingevuld via de website van de Belastingdienst. 

Aanpassen VA 2022

U kunt ook uw VA voor 2022 laten aanpassen door dezelfde methoden te gebruiken. Veel bv’s ontvangen aan het begin van het jaar al een VA voor de VPB, die gebaseerd is op gegevens uit voorgaande jaren.

Send this to a friend