Toggle navigation

Contact

Bel onze adviseurs
020 - 344 59 00,
of e-mail ons geheel
vrijblijvend
info@koppeladvies.nl

Geschreven door:
Marijn Bitter

21-08-2013

Stakingswinst juist berekend

Stakingswinst juist berekend

Stakingswinst gecorrigeerd door de inspecteur naar waarde economisch verkeer wat is bevestigd door het Hof.

Casus
In 2004 heeft belanghebbende zijn aandeel in de assurantieportefeuille overgedragen aan zijn medevennoot in het samenwerkingsverband die ze hadden. Als overnamesom is overeengekomen dat de overnamesom de waarde in het economisch verkeer bedraagt verminderd met de opnames en winstaandelen van belanghebbende. Het bedrag wat resteert na verrekening bedraagt  € 20.000. Dit heeft belanghebbenden opgenomen in zijn aangifte inkomstenbelasting als stakingswinst.

Inspecteur
Echter de inspecteur heeft dit gecorrigeerd. Volgens de inspecteur moet de stakingswinst berekend worden op de waarde van de portefeuille in het economische verkeer, zijnde € 70.000. De inspecteur laat de verrekeningen buitenbeschouwing. Tevens corrigeert de inspecteur het inkomen met nog eens € 11.750 wegens verrichte werkzaamheden.

Belanghebbende
Belanghebbende stelt dat de verminderingen van de prive opnamen op de overnamesom niet tot de stakingswinst horen. De prive opname hadden namelijk betrekking op de voorgaande jaren en hebben volgens belanghebbende in die jaren tot belastbaar inkomen geleid.  

Het Hof
Zowel de rechtbank en het Hof stellen de inspecteur in het gelijk. De stelling van belanghebbende dat de prive opnames geleid hebben tot inkomensbijtelling is geenszins aannemelijk geworden. 

Vergrijpboete
Ten aanzien van de opgelegd vergrijpboete ziet het zowel de rechtbank als het Hof geen grond voor vermindering van deze boete. Het gecorrigeerde inkomen is van een dusdanige omvang dat het niet opgeven hiervan niet kan berusten op een vergissing. Hierbij neemt de rechtbank ook in ogenschouw dat het een geschoolde assurantietussenpersoon betreft waarvan geacht mag worden dat deze enige fiscale kennis bezit. 

Bron: Taxlive.nl

Send this to a friend