Toggle navigation

Contact

Bel onze adviseurs
020 - 344 59 00,
of e-mail ons geheel
vrijblijvend
info@koppeladvies.nl

Geschreven door:
Marijn Bitter

22-06-2013

Spaarfaciliteit

Spaarfaciliteit

Aanvulling op pensioen
Volgens het Sociaal Akkoord mogen werkgevers en werknemers met alternatieven komen voor de fiscale beperkingen voor aanvullend pensioen. Werkgevers en werknemers willen het reeds ingediende wetsvoorstel aanvullen met een spaarfaciliteit. De spaarfaciliteit is bedoeld voor aanvulling op de pensioenopbouw. Wie dat wil, kan sparen uit zijn netto inkomen en daarbij gebruik maken van een extra vrijstelling in box 3. Bij de vormgeving van de spaarfaciliteit moet zoveel mogelijk worden aangesloten bij de vormgeving en voorwaarden van pensioenregelingen.

Volgens berekeningen van het Centraal Planbureau past de spaarfaciliteit binnen de door het kabinet gestelde budgettaire voorwaarden als het maximale opbouwpercentage 1,85% van het brutoloon bedraagt. Dit betekent dat voor inkomens tot € 100.000 gespaard kan worden voor een netto pensioenuitkering die vergelijkbaar is met een bruto pensioenopbouw van 0,1% van het brutoloon. Het voorgestelde maximumpercentage voor pensioenopbouw bedraagt namelijk 1,75% tot € 100.000. Voor het inkomensdeel vanaf € 100.000 zou de spaarfaciliteit moeten overeenkomen met 1,85% van het brutosalaris omdat vanaf dat bedrag reguliere pensioenopbouw volgens de voorgestelde regeling niet meer mogelijk is.

Op korte termijn komt de staatssecretaris van Financiën met een nota van wijziging waarin de spaarfaciliteit is verwerkt. Het is de bedoeling dat de nieuwe regels per 1 januari 2015 worden ingevoerd. Bent u benieuwd naar de fiscale mogelijkheden om uw inkomen te plannen? Kijk hier voor meer informatie omtrent onze adviesmogelijkheden.

Send this to a friend