Toggle navigation

Contact

Bel onze adviseurs
020 - 344 59 00,
of e-mail ons geheel
vrijblijvend
info@koppeladvies.nl

Geschreven door:
Marijn Bitter

05-02-2014

Schenking gehad in 2013? aangifte doen!

Schenking gehad in 2013? aangifte doen!

Heeft u in 2013 een schenking ontvangen, bijvoorbeeld de verhoogde vrijstelling tot maximaal €100.000? Dan zal er aangifte gedaan moeten worden bij de belastingdienst voor 1 maart 2014.

Aangifte doen
Er zal aangifte gedaan moeten worden van de schenking, ook als deze valt onder een bijzondere vrijstelling. Er is geen aangifteplicht als de schenking valt onder de normale vrijstelling.
Heeft u of de schenker een aangifteformulier ontvangen van de belastingdienst dan zal het formulier ingevuld moeten worden. Ook als de schenking valt onder een vrijstelling.
Heeft u geen aangifteformulier ontvangen en u moet aangifte doen ( de schenking valt niet onder de normale vrijstelling) dan zal u moeten zelf een formulier moeten invullen. U kunt het formulier downloaden via de site van de belastingdienst.

Op tijd
De aangifte moet voor 1 maart 2014 zijn ingediend bij de belastingdienst. Als de aangifte niet voor 1 maart 2014 is ingediend dan kan de belastingdienst een boete opleggen. Lukt het u niet om voor 1 maart 2014 aangifte te doen dan kunt u uitstel voor het indienen aanvragen bij de belastingdienst. Het verzoek om uitstel moet schriftelijk gedaan worden bij de belastingdienst en het verzoek moet voor de uiterste aangifte datum, 1 maart 2014, gedaan zijn.

Normale vrijstelling
De normale vrijstelling is verdeeld in twee categorieën.
1. Schenking van ouders in 2013;  Vrijstelling €5.141
2. Schenking van derden in 2013;  Vrijstelling €2.057
Als de schenking onder deze bedragen zijn dan hoeft er geen aangifte gedaan te worden. Behalve als er een aangifteformulier is verstuurd door de belastingdienst.

Kopie
Het is aan te raden om altijd een kopie te maken van de brieven, aangifteformulieren die u stuurt naar de belastingdienst.

Send this to a friend