Toggle navigation

Contact

Bel onze adviseurs
020 - 344 59 00,
of e-mail ons geheel
vrijblijvend
info@koppeladvies.nl

Geschreven door:
Marijn Bitter

25-11-2010

RSIN

RSIN

Rechtspersonen Samenwerkingsverbanden Informatie Nummer
In het Handelsregister heeft elke onderneming of rechtspersoon een uniek KvK-nummer. Binnen het stelsel van basisregistraties is alleen het KvK-nummer voor de uitwisseling van gegevens van ondernemingen en rechtspersonen tussen de basisregistraties onderling en met de overheid niet meer voldoende. Daarom is er vanaf 6 december 2010 een extra nummer: het Rechtspersonen en Samenwerkingsverbanden Informatienummer (RSIN).

Overheid gaat RSIN gebruiken
Ondernemers gaan het RSIN niet zelf gebruiken en hoeven het daarom ook niet te vermelden op bedrijfscorrespondentie, zoals bij het KvK-nummer wel het geval is. De overheid gebruikt het RSIN wel. De Belastingdienst stelt bijvoorbeeld met gebruikmaking van het RSIN het btw-nummer en indien van toepassing het Loonheffingsnummer vast.

Bestaande rechtspersonen en samenwerkingsverbanden
Bij rechtspersonen en samenwerkingsverbanden die al in het Handelsregister zijn ingeschreven wordt een extra nummer opgenomen in het Handelsregister: het Rechtspersonen en Samenwerkingsverbanden Informatie Nummer (RSIN). Het RSIN was voorheen het fiscaal nummer (Fi-nummer) van de Belastingdienst.

Nieuwe rechtspersonen en samenwerkingsverbanden
Aan nieuwe rechtspersonen of samenwerkingsverbanden die zich inchrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel, wordt niet alleen een KvK-nummer toegekend maar ook een Rechtspersonen en Samenwerkingsverbanden Informatie Nummer (RSIN). Rechtspersonen en samanewerkingsverbanden hoeven zich niet meer apart aan te melden bij de Belastingdienst.
De Belastingdienst bepaalt aan de hand van het RSIN het btw-nummer en eventuele andere nummers zoals een Loonheffingennummer. Over het algemeen ontvangt de onderneming binnen 5 werkdagen van de Belastingdienst een btw-nummer. Als de Belastingdienst aanvullende informatie nodig heeft, ontvangt men telefonisch of schriftelijk aanvullende vragen. De bepaling van de verschillende nummers voor de belastingen vindt dan plaats direct nadat de Belastingdienst de gevraagde informatie heeft ontvangen.

Wat is een RSIN?
RSIN staat voor Rechtspersonen en Samenwerkingsverbanden Informatie Nummer. Het RSIN was voorheen het fiscaal nummer (Fi-nummer) van de Belastingdienst voor niet natuurlijke personen. Het RSIN wordt binnen het stelsel van basisregistraties gebruikt voor uitwisseling van gegevens van rechtspersonen en samenwerkingsverbanden.

Waarom is er een RSIN?
Het RSIN heeft een administratieve functie binnen het stelsel van basisregistraties en is bedoeld voor een efficiënte uitwisseling van gegevens tussen overheden en binnen het stelsel van basisregistraties. Binnen het stelsel van basisregistraties en tussen overheden onderling is alleen het KvK-nummer voor de uitwisseling van gegevens van rechtspersonen en samenwerkingsverbanden niet meer voldoende.

Wie geeft het RSIN uit?
De Kamer van Koophandel geeft vanaf 6 december 2010 aan nieuwe rechtspersonen en samenwerkingsverbanden, naast een KvK-nummer, ook een RSIN uit. Op basis van het RSIN bepaalt de Belastingdienst over het algemeen binnen 5 werkdagen de benodigde nummers voor de belastingen. Als de Belastingdienst aanvullende informatie nodig heeft, neemt de Belastingdienst telefonisch of schriftelijk contact met u op. De bepaling van de verschillende nummers voor de belastingen vindt dan plaats direct nadat de Belastingdienst de gevraagde informatie van u heeft ontvangen.

Wat moet ik met het RSIN doen?
U hoeft het RSIN niet zelf te verstrekken of te vermelden op bedrijfscorrespondentie. Het RSIN heeft een administratieve functie binnen het stelsel van basisregistraties en is bedoeld voor een efficiënte uitwisseling van gegevens tussen overheden en binnen het stelsel van basisregistraties.

Wat moet ik doen als ik na inschrijving bij het KvK niets van de Belastingdienst hoor?
Als u na uw inschrijving bij de Kamer van Koophandel binnen 2 weken niets van de Belastingdienst heeft vernomen, neemt u dan contact op met de Belastingdienst. Telefoonnummer 0800-0543.

Moet ik mij nu nog aanmelden bij de Belastingdienst?
Nee, als u uw rechtspersoon of samenwerkingsverband heeft ingeschreven bij de Kamer van Koophandel worden alle benodigde gegevens doorgegeven aan de Belastingdienst en ontvangt u over het algemeen binnen 5 werkdagen de benodigde nummers voor de belastingen. Als de Belastingdienst aanvullende informatie nodig heeft, neemt de Belastingdienst telefonisch of schriftelijk contact met u op. De bepaling van de verschillende nummers voor de belastingen vindt dan plaats direct nadat de Belastingdienst de gevraagde informatie van u heeft ontvangen.

Ik heb al een fiscaal nummer, wat is mijn RSIN dan?
Uw RSIN is hetzelfde nummer als het nummer dat voorheen uw Fi-nummer was. Uw Fi-nummer is in het Handelsregister geregistreerd onder de naam RSIN.

Wie heeft of krijgt een RSIN?
Een RSIN is voor rechtspersonen en samenwerkingsverbanden zoals BV’s, verenigingen, stichtingen, v.o.f.’s en maatschappen.

Hoe kan ik controleren of het Fi-nummer goed gekoppeld is?
Het RSIN is opgenomen in het Handelsregister. Vanaf begin 2011 is het RSIN ook op het nieuwe uittreksel zichtbaar.

Send this to a friend