Toggle navigation

Contact

Bel onze adviseurs
020 - 344 59 00,
of e-mail ons geheel
vrijblijvend
info@koppeladvies.nl

Geschreven door:
Marijn Bitter

31-01-2014

Resultaat opknappen woningen belast

Resultaat opknappen woningen belast

In een periode van 12 jaar kocht iemand achtereenvolgens vijf woningen. Deze woningen werden, na door de koper te zijn opgeknapt, steeds met winst verkocht. In deze periode had de koper amper inkomsten uit arbeid. De koper heeft deze woningen nooit bewoond. Omdat hij de bedoeling had om de woningen met winst te verkopen, was sprake van belastbaar inkomen.

Er is een bron van inkomen als aan drie voorwaarden is voldaan:
• er is sprake van deelname aan het economische verkeer,
• met het doel om voordeel te behalen,
• de verwachting dat dit voordeel redelijkerwijs kan worden behaald.

De rechtbank stelde vast dat de koper aanzienlijke financiële verplichtingen was aangegaan, hoewel hij over onvoldoende inkomen beschikte om de verschuldigde hypotheekrente te betalen. Op grond daarvan vond de rechtbank voldoende aannemelijk dat de koper de woningen had aangekocht om deze na de verbouwing te verkopen. De koper slaagde er niet in zijn stelling dat de woningen steeds voor zelfbewoning waren bestemd te ondersteunen.

Het bij de verkoop gerealiseerde voordeel was redelijkerwijs te verwachten. Naar het oordeel van de rechtbank was het voordeel ook beoogd. Daarom had de Belastingdienst het voordeel terecht in de belastingheffing betrokken. In hoger beroep onderschreef Hof Arnhem-Leeuwarden het oordeel van de rechtbank.

Lees hier ons artikel: Opbrengst regelmatige vastgoedtransacties.

Send this to a friend