Toggle navigation

Contact

Bel onze adviseurs
020 - 344 59 00,
of e-mail ons geheel
vrijblijvend
info@koppeladvies.nl

Geschreven door:
Marijn Bitter

24-04-2011

Problemen met teruggaaf buitenlandse btw

Problemen met teruggaaf buitenlandse btw

De teruggave van buitenlandse btw gaat erg moeizaam, moest ook de staatssecretaris van Financiën onlangs toegeven. Door technische problemen en door communicatieproblemen tussen de systemen in de verschillende landen, is de afhandeling heel erg vertraagd.

Sinds 1 januari 2010 moet een verzoek om teruggaaf van buitenlandse btw worden ingediend bij de Belastingdienst in de eigen lidstaat. Deze stuurt dit verzoek dan door naar de inspecteur in het land waar de omzetbelasting is betaald. Dit nieuwe systeem voor de teruggaaf van in het buitenland betaalde btw werkt echter allerminst soepel. Hierdoor hebben duizenden ondernemers de buitenlandse omzetbelasting die zij in 2009 hebben betaald, heel laat of zelfs nog helemaal niet teruggekregen. De staatssecretaris van Financiën heeft aangegeven dat de Belastingdienst een kleine tegemoetkoming wil doen.

Coulancerente
De staatssecretaris heeft in antwoord op Kamervragen laten weten dat de Belastingdienst coulancerente gaat uitbetalen aan ondernemers die lang op de teruggaaf van de buitenlandse btw hebben moeten wachten. Hoeveel ondernemers de coulancerente gaan krijgen, is afhankelijk van de termijn waarover de rente wordt uitbetaald. Deze termijn is momenteel nog niet bekend en evenmin de hoogte van de rente. Komt u hiervoor in aanmerking, dan ontvangt u een brief van de inspecteur. Als u in financiële problemen bent geraakt door de vertraagde teruggaaf van buitenlandse btw, dan kunt u met de Belastingdienst afspraken maken over uitstel van betaling voor uw openstaande belastingschulden. Uiteraard kan één van onze adviseurs u hierbij van dienst zijn.
 

Send this to a friend