Toggle navigation

Contact

Bel onze adviseurs
020 - 344 59 00,
of e-mail ons geheel
vrijblijvend
info@koppeladvies.nl

Geschreven door:
Marijn Bitter

24-02-2013

Praktijkruimte in eigen woning

Praktijkruimte in eigen woning

Praktijkruimte

De kosten van een werkruimte in de eigen woning van een ondernemer komen slechts in een beperkt aantal gevallen in aftrek. Van belang voor het recht op asftrek van kosten is dat de werkruimte een zelfstandig gedeelte van de woning vormt en dat de ondernemer 70% of meer van zijn winst in of vanuit de werkruimte verwerft en voor 30% of meer in de werkruimte. Als de werkruimte niet aan de voorwaarden voldoet, is er geen recht op aftrek en valt de ruimte onder de eigenwoningregeling.

 

Zelfstandig gedeelte woning

De behandelruimte in de woning van een fysiotherapeute was geen zelfstandig gedeelte van de woning. De praktijkruimte had geen eigen ingang en beschikte niet over eigen sanitaire voorzieningen. Op dezelfde verdieping als de praktijkruimte bevonden zich ook enkele privévertrekken. De aanwezigheid van een deurbel voor de praktijkruimte en van bordjes in de hal die aangeven waar de praktijkruimte zich bevindt en het tijdens werktijden afsluiten van de privévertrekken is onvoldoende om van een zelfstandige ruimte te spreken.

Gevolg van deze kwalificatie was dat de fysiotherapeute geen recht had op aftrek van de kosten van de praktijkruimte. De praktijkruimte bleef onder de eigenwoningregeling vallen.

 

Send this to a friend