Toggle navigation

Contact

Bel onze adviseurs
020 - 344 59 00,
of e-mail ons geheel
vrijblijvend
info@koppeladvies.nl

Geschreven door:
Marijn Bitter

02-05-2010

Periodieke giften ook aftrekbaar zonder ANBI-status

Periodieke giften ook aftrekbaar zonder ANBI-status

Periodieke giften ook aftrekbaar zonder ANBI-status

Periodieke giften aan instellingen die vanaf 1 februari 2010 niet meer worden aangemerkt als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI), zijn onder bepaalde voorwaarden toch aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Dat heeft de minister van Financiën recent goedgekeurd.
Giften aan een ANBI zijn onder voorwaarden aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. De regels om als ANBI te kunnen worden aangemerkt zijn gewijzigd. Daardoor heeft een aantal voormalige ANBI’s deze status met ingang van 1 februari 2010 verloren. Giften aan een dergelijke instelling zijn dan niet langer aftrekbaar. Dat is vervelend voor mensen die een periodieke gift doen. Bij het verlies van de ANBI-status door de instelling kunnen zij die gift tussentijds niet altijd beëindigen.

Geen ANBI meer, toch aftrek

De minister van Financiën heeft goedgekeurd dat bij lopende verplichtingen de periodieke giften toch aftrekbaar blijven. Deze goedkeuring geldt niet:

  • als de schenker contractueel de periodieke gift kan beëindigen bij verlies van de ANBI-status door de instelling, maar dat niet doet;
  • als de instelling een afgezonderd particulier vermogen heeft.
Send this to a friend