Toggle navigation

Contact

Bel onze adviseurs
020 - 344 59 00,
of e-mail ons geheel
vrijblijvend
info@koppeladvies.nl

Geschreven door:
Marijn Bitter

18-07-2013

Overeenkomst verbod prive gebruik bestelauto aangepast

Overeenkomst verbod prive gebruik bestelauto aangepast

Overeenkomst verbod privégebruik bestelauto aangepast

Indien u aan een werknemer een bestelauto ter beschikking stelt en u verbiedt de werknemer deze bestelauto prive te gebruiken dan moet dit zijn overeengekomen in een schriftelijke afspraak. Het verbieden van het privégebruik van de auto voorkomt dat er een bijtelling van toepassing is.
Hieraan zijn wel enkele voorwaarden verbonden:

Het verbod is schriftelijk vastgelegd en wordt bewaard bij de administratie;
Er moet worden nagezien op naleving van het verbod. Het toezien moet u aannemelijk kunnen maken. Het is dus raadzaam om waarnemingen – bijvoorbeeld de vergelijking van kilometerstanden en gebruikte brandstof – vast te leggen en te bewaren in de administratie;
Er is een sanctie van toepassing bij niet naleven van het verbod..

Nieuwe overeenkomst
De Belastingdienst heeft een nieuwe voorbeeld overeenkomst, in overleg met VNO-NCW en EVO, gemaakt voor het verbod op privégebruik van de bestelauto. De belastingdienst adviseert de oude afspraak te vervangen met de nieuwe versie. De nieuwe versie voldoet namelijk aan alle gestelde vereisten door de belastingdienst.

Maakt u geen gebruik van de voorbeeld overeenkomst van de belastingdienst maar gebruikt u een eigen overeenkomst, dan kan de eigen overeenkomst voorgelegd worden aan de Belastingdienst. Die beoordeelt dan of de overeenkomst voldoet aan de vereisten. Bovenstaande is niet van toepassing als er een verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto is afgegeven.

Bron: Fiscaal Rendement

Send this to a friend