Toggle navigation

Contact

Bel onze adviseurs
020 - 344 59 00,
of e-mail ons geheel
vrijblijvend
info@koppeladvies.nl

Geschreven door:
Marijn Bitter

09-09-2010

OV -chipkaart aftrek en vergoeding

OV -chipkaart aftrek en vergoeding

Ook reiskostenaftrek/vergoeding bij gebruik OV-chipkaart / ‘lunchkilometers’ zijn geen woon-werkverkeer

Als een werkgever een vrije vergoeding voor het openbaar vervoer wil geven of een werknemer zijn OV-kosten wil aftrekken, moeten de originele plaatsbewijzen kunnen worden getoond. Omdat dit bij het gebruik van een OV-chipkaart niet mogelijk is, heeft minister De Jager een goedkeuring gepubliceerd. De minister benadrukt in zijn besluit ook dat hij zogenoemde lunchkilometers niet als woon-werkverkeer accepteert.

Als een werkgever een vrije vergoeding voor het openbaar vervoer wil geven (artikel 16a Wet LB) of een werknemer zijn OV-kosten wil aftrekken via de reisaftrek van artikel 3.87 Wet IB 2001, moeten de originele plaatsbewijzen kunnen worden getoond (zie ook HR, nr. 09/01744). Omdat dit bij het gebruik van een OV-chipkaart niet mogelijk is, heeft minister De Jager in het besluit nr. DGB2010/1879M voor beide situaties goedkeuringen opgenomen, die op korte termijn in de wet worden geregeld. In plaats van de plaatsbewijzen kan worden volstaan met het overleggen van door (of voor) het vervoerbedrijf gemaakte overzichten van transacties met de OV-chipkaart (het gaat hier vanzelfsprekend om niet-anonieme kaarten).

De minister benadrukt in zijn besluit ook dat hij zogenoemde lunchkilometers niet als woon-werkverkeer accepteert; tegen de uitspraken van Rechtbank Arnhem nrs. 08/5324 en 08/5329 is inmiddels hoger beroep aangetekend. Het ging daar om een directeur-grootaandeelhouder die regelmatig tussen de middag naar huis reed om te lunchen en eventueel wat zakelijke werkzaamheden voor zijn BV te verrichten. Volgens de Rechtbank konden deze ‘lunchkilometers’ niet van het woon-werkverkeer worden uitgezonderd, waardoor geen bijtelling privégebruik hoefde plaats te vinden.

Send this to a friend