Toggle navigation

Contact

Bel onze adviseurs
020 - 344 59 00,
of e-mail ons geheel
vrijblijvend
info@koppeladvies.nl

Geschreven door:
Sean-Paul Smit

21-06-2019

Opdrachtnemers tussen BV en eenmanszaak

Een BV en een eenmanszaak van haar DGA kunnen samen een overeenkomst aangaan met enkele opdrachtnemers. De BV huurt een deel van de opdrachtnemers van de eenmanszaak in. De factuur die de eenmanszaak naar de BV stuurt, zal een interne aangelegenheid zijn. Fiscaal gezien maakt dit nog niet dat alle ondernemers in dienstbetrekking zijn bij de BV.

Casus BV en eenmanszaak

De DGA van de betreffende BV exploiteerde naast de BV een eenmanszaak die een deel van de activiteiten van de BV (graaf- en herstelwerkzaamheden bij storingen of lekkages) uitvoerde. De BV had twee werknemers in dienst, maar bij de eenmanszaak stond er geen personeel op de loonlijst.

Met vier personen gingen de BV en de eenmanszaak een overeenkomst van opdracht aan. De Belastingdienst legde echter de BV naheffingsaanslagen loonbelasting op. De omstandigheden waaronder de opdrachtnemers de werkzaamheden uitvoerde toonde namelijk gelijkenissen van een dienstbetrekking. De rechtbank ging hierin mee.

Werkzaamheden

Het bleef echter niet bij bovenstaand geschil tussen de BV en de Belastingdienst. 100% van de werkzaamheden die de opdrachtnemer hebben verricht zijn door de Belastingdienst toegerekend aan de BV. Deze toerekening vindt de rechtbank onterecht. De helft van de bedragen die aan de vier opdrachtnemers betaald zijn, zijn gefactureerd door de eenmanszaak. De rechtbank oordeelt hierin dat dus ook de helft van het totale bedrag is toe te rekenen aan de BV. Het is aannemelijk dat de eenmanszaak de opdrachtnemers betaald en hiervoor een factuur aan de BV stuurt. De interne aangelegenheid tussen de BV en de eenmanszaak is geen reden om de facturering te negeren. De rechtbank verlaagt de naheffingsaanslag.

Bij een van de opdrachtnemers is de belastingheffing over de vergoeding in de inkomstenbelasting afgehandeld. De Belastingdienst heeft ook de vergoeding van deze opdrachtnemer in de heffing betrokken, waardoor dit een dubbele heffing betreft. Deze dubbele heffing wordt gecorrigeerd door de naheffingsaanslag nog verder te verlagen.

Engelse versie: Contractors between private limited-liability company and sole tradership

Send this to a friend