Toggle navigation

Contact

Bel onze adviseurs
020 - 344 59 00,
of e-mail ons geheel
vrijblijvend
info@koppeladvies.nl

Geschreven door:
Marijn Bitter

06-10-2010

Ook aftrek lijfrentepremie bij creatie holdingstructuur

Ook aftrek lijfrentepremie bij creatie holdingstructuur

Recentelijk deed de Hoge Raad een voor de praktijk interessante uitspraak over de aftrek van lijfrentepremies bij inbreng van een maatschap in een bv. Ook in de situatie van een ruisende inbreng, die onmiddellijk gevolgd wordt door een ‘dooroverdracht’ van de onderneming naar een werkmaatschappij kan de stakingslijfrentepremie worden afgetrokken.

Bij omzetting van een onderneming (eenmanszaak, vof of maatschap) in een bv moet u inkomstenbelasting betalen over de meerwaarden en de fiscale reserves in de onderneming. Dit kunt u voorkomen door de belastingfaciliteit van de geruisloze inbreng toe te passen. De bv gaat dan door met de fiscale cijfers van de oude onderneming. Als u de onderneming niet geruisloos maar juist ruisend inbrengt, kunt u de heffing van inkomstenbelasting over de meerwaarden en fiscale reserves voorkomen door het aankopen van een lijfrenteverzekering. Per saldo komt dan de lijfrentepremie in aftrek op de meerwaarden en fiscale reserves.

Dooroverdracht
Als vooraf is afgesproken dat de ingebrachte onderneming daarna zal worden doorverkocht aan een derde partij, gaat de aftrek van de stakingslijfrentepremie
niet door. Het was tot nu toe niet duidelijk of ook de situatie waarin de onderneming meteen wordt overdragen van
de holdingmaatschappij aan een 100%
werkmaatschappij daar onder viel. In dat geval is sprake van een dooroverdracht ofwel uitzakking, die vaak gebruikt wordt om een holdingstructuur te creëren. Onlangs maakte de Hoge Raad duidelijk dat deze dooroverdracht de toepassing van de aftrek niet verhindert. Ook als de overdracht aan de werkmaatschappij plaatsvindt tegen uitreiking van nieuwe aandelen en voor een deel tegen creditering mag de lijfrentepremie nog steeds worden afgetrokken. Dit is een zeer bevredigende uitspraak voor de praktijk, omdat het opzetten van een holdingstructuur op deze manier regelmatig voorkomt. Raadpleeg uw adviseur voor meer informatie.

Send this to a friend