Toggle navigation

Contact

Bel onze adviseurs
020 - 344 59 00,
of e-mail ons geheel
vrijblijvend
info@koppeladvies.nl

Geschreven door:
Marijn Bitter

22-11-2010

Ondersteuning voor huizenbezitters

Ondersteuning voor huizenbezitters

De woningmarkt en de bouwsector hebben te lijden onder de financiële crisis. Om huizenbezitters en aannemers te ondersteunen heeft het toen demissionaire kabinet een heel pakket aan tijdelijke maatregelen voorgesteld. Doe er zo mogelijk uw voordeel mee.

Een belangrijke maatregel is het verlagen van het btw-tarief voor renovatie en herstel van woningen die minimaal twee jaar oud zijn. De aannemer of het klusbedrijf mag sinds 1 oktober jl. over de arbeidskosten het lage btw-tarief van 6% berekenen, in plaats van het reguliere tarief van 19%. Dit verlaagde tarief geldt niet voor materiaalkosten. Het is belangrijk dat de verbouwing moet zijn afgerond op of na 1 oktober 2010 en voor 1 juli 2011, de datum waarop de regeling vervalt. Het maakt daarbij niet uit wanneer de (deel)facturen zijn uitgereikt.

Overdrachtsbelasting
Voor woningen die in 2011 worden gekocht en die binnen twaalf maanden een tweede keer van eigenaar wisselen, is bij de tweede aankoop alleen overdrachtsbelasting verschuldigd over de eventuele winst. Dit is een tijdelijke uitbreiding van de termijn, want normaal geldt de vrijstelling alleen voor de tweede verkoop van dezelfde woning binnen zes maanden. De tijdelijke maatregel geldt voor de koop van een woning in 2011 en de doorverkoop daarvan binnen twaalf maanden.

Twee huizen
Zit u al sinds 2008 of 2009 met twee woningen, omdat u een nieuwe woning had aangekocht en de oude niet verkocht krijgt? Dan is het goed nieuws dat de regeling voor dubbele lasten tijdelijk wordt verlengd van twee jaar naar drie jaar. De regeling is bedoeld voor mensen die sinds 2008 of 2009 te maken hebben met dubbele hypotheeklasten. Hun recht op dubbele hypotheekrenteaftrek zou eind 2010 respectievelijk 2011 aflopen, maar zij hebben nu een jaar langer recht op dubbele aftrek. Met ingang van 1 januari 2013 is de huidige termijn van twee jaar weer van toepassing.

Send this to a friend