Toggle navigation

Contact

Bel onze adviseurs
020 - 344 59 00,
of e-mail ons geheel
vrijblijvend
info@koppeladvies.nl

Geschreven door:
Marijn Bitter

25-11-2013

Nieuwe regeling: kwalificerende buitenlandse belastingplichtige

Nieuwe regeling: kwalificerende buitenlandse belastingplichtige

Iemand die in het buitenland woont en inkomsten heeft in Nederland kan kiezen om als binnenlands belastingplichtige te worden aangemerkt.

Een voordeel hiervan is dat diegene in aanmerking komt voor dezelfde aftrekposten als een inwoner van Nederland, zoals hypotheekrenteaftrek voor de eigen woning (in het buitenland), aftrek van lijfrentepremie, persoonsgebonden aftrekken en heffingskorting. Deze keuzeregeling vervalt echter per 1 januari 2015. Hiervoor in de plaats komt een aangescherpte regeling van de zogenoemde kwalificerende buitenlands belastingplichtige.

Een kwalificerende buitenlands belastingplichtige is iemand, die:

  • inwoner is van een lidstaat van de Europese Unie, Liechtenstein, Noorwegen, IJsland, Zwitserland of de BES-eilanden én
  • meer dan 90% van zijn of haar wereldinkomen in Nederland aan loonbelasting of inkomstenbelasting is onderworpen én
  • een inkomensverklaring verstrekt van de belastingautoriteiten van het woonland.

Kwalificerende buitenlands belastingplichtige is ook degene van wie het inkomen tezamen met dat van een kwalificerende buitenlands belastingplichtige die als partner zou worden aangemerkt als beiden binnenlands belastingplichtig zouden zijn, geheel of nagenoeg geheel in Nederland is onderworpen aan de loonbelasting en inkomstenbelasting.

Ook het fiscale partnerbegrip wordt aangepast. De partner van een kwalificerende buitenlands belastingplichtige wordt slechts als fiscale partner aangemerkt, als

  • diegene voldoet aan de hoofdregels voor fiscaal partnerschap én
  • diegene zelf ook kwalificerend buitenlands belastingplichtig is of als het gezamenlijke inkomen voor meer dan 90% in Nederland aan loonbelasting of inkomstenbelasting is onderworpen.

Kiest u thans voor binnenlandse belastingplicht en bent u onder de nieuwe regels geen kwalificerend buitenlands belastingplichtige of fiscale partner, dan heeft dit fiscale gevolgen voor bijvoorbeeld de hypotheekrenteaftrek.

Tijdig overleg met ons is dus gewenst om voor te sorteren op deze verstrekkende maatregel.

Send this to a friend