Toggle navigation

Contact

Bel onze adviseurs
020 - 344 59 00,
of e-mail ons geheel
vrijblijvend
info@koppeladvies.nl

Geschreven door:
Marijn Bitter

14-07-2010

Nieuwe garantieregeling MKB aanstaande

Nieuwe garantieregeling MKB aanstaande

Het ministerie van Economische Zaken legt op dit moment de laatste hand aan een garantieregeling van zo’n 1,5 miljard euro waarmee de eigenvermogenspositie van mkb-bedrijven moet worden verbeterd. Een nieuwe minister van Economische Zaken moet de regeling tot uitvoering brengen.
Dat meldt Het Financieele Dagblad. Het idee van de regeling is dat mkb-bedrijven met een sterkere eigenvermogenspositie makkelijker aan kredieten bij banken kunnen komen.
Het is de bedoeling dat private durfinvesteerders de regeling gaan aanwenden om een fonds op te zetten dat investeert in het eigen vermogen van mkb-bedrijven.

Hefboomconstructie
De eerste 20 procent van zo’n fonds is voor risico van de investeerders, de rest bestaat uit door de Staat gegarandeerde leningen. Zo ontstaat een hefboomconstructie waarbij iedere euro in het fonds door de Staat vermenigvuldigd wordt met vijf. Door middel van openbare aanbesteding moeten uiteindelijk twee à drie fondsen van investeerders worden opgetuigd.

Hobbels overwinnen
De regeling die nu op tafel ligt, moet nog wel enkele hobbels overwinnen. Zo is het ministerie van Financiën er nog niet over uit of een garantie van 1,5 miljard euro volledig ten laste moet komen van de overheidsbegroting. Bovendien moet de Europese Commissie nog toetsen of de regeling de Europese regels voor staatssteun niet overtreedt.

MKB: nog deze zomer af
MKB-Nederland rekent er echter op dat de regeling nog deze zomer afkomt. ‘Het is met name van belang dat we iets klaar hebben liggen als het nieuwe kabinet aantreedt. Het is misschien nu nog niet urgent maar wel als de boel weer aantrekt’.

Send this to a friend