Toggle navigation

Contact

Bel onze adviseurs
020 - 344 59 00,
of e-mail ons geheel
vrijblijvend
info@koppeladvies.nl

Geschreven door:
Marijn Bitter

12-04-2011

Niet alles svp

Niet alles svp

Initiatiefwet bescherming tegen overvragende Belastingdienst

De Tweede Kamerleden Ineke Dezentjé Hamming (VVD) en Ed Groot (PvdA) verdedigden met verve gisteren in de Eerste Kamer een initiatiefwetsvoorstel dat de rechtspositie van particulieren en bedrijven tegenover de Belastingdienst versterkt.”Ik wil een juridische grens stellen aan de nieuwsgierigheid van belastinginspecteurs”, aldus Dezentjé Hamming, die al in 2006 samen met PvdA’er Ferd Crone het initiatief nam tot het wetsvoorstel.

Het voorstel dat gisteren tot Wet werd verheven biedt particulieren en bedrijven de mogelijkheid in bezwaar en beroep te gaan tegen de vaak zeer uitgebreide en ongerichte informatieverzoeken van de fiscus. “Deze wet moet een einde maken aan het ‘Rupsje-nooit-genoeg-gedrag’ van de Belastingdienst en zorgen voor een gelijk speelveld tussen belastingbetaler en fiscus.”
Hoge uitvoeringskosten
De Tweede Kamer nam 28 september het voorstel aan. In 2008 wees toenmalig staatssecretaris Jan Kees de Jager (CDA) een vergelijkbaar wetsvoorstel nog af. Hij vreesde hoge uitvoeringskosten en veel procedures.
De nieuwe procedure wordt in het kort:
•de inspecteur doet een verzoek om informatie,
•binnen maximaal tien dagen kan bezwaar gemaakt en een voorlopige voorziening ten behoeve van schorsing van het verzoek om informatie aangevraagd worden,
•binnen twee maanden beslist de voorzieningenrechter vervolgens op het verzoek om voorlopige voorziening.
Send this to a friend