Toggle navigation

Contact

Bel onze adviseurs
020 - 344 59 00,
of e-mail ons geheel
vrijblijvend
info@koppeladvies.nl

Geschreven door:
Marijn Bitter

27-08-2013

Nepopleidingen kost fiscus miljoenen

Nepopleidingen kost fiscus miljoenen

De Inspectie van Onderwijs heeft naar aanleiding van een berichtgeving in de Volkskrant bevestigd dat de Belastingdienst tenminste 15 miljoen euro is misgelopen door gesjoemel van werkgevers met opleidingen voor hun werknemers.

Belastingkorting
Als werkgevers hun werknemers beroepsgerichte opleidingen lieten volgen, konden zij een belastingkorting krijgen. Maar bij zeker zes instellingen die dergelijke opleidingen aanboden, bleek de kwaliteit onder de maat. Bij een aantal andere instellingen loopt het onderzoek nog.

Financieel
De belastingkorting bedraagt doorgaans € 2700 per werknemer. ‘Als je bedenkt dat duizenden, misschien wel tienduizenden mensen naar zo'n opleiding werden gestuurd, kun je uitrekenen dat het totale bedrag in de miljoenen moet lopen’, aldus een woordvoerder van de Onderwijsinspectie. De Belastingdienst moet uiteindelijk nog bepalen om welk bedrag het precies gaat voegt hij eraan toe. Veel werkgevers zouden van de regeling gebruik hebben gemaakt om er financieel beter van te worden en niet om hun personeel bij te scholen.

Terugvordering
De Belastingdienst is inmiddels begonnen met het terugvorderen van de fiscale voordelen die ten onrechte zijn geclaimd. De wet die het belastingvoordeel mogelijk maakte wordt per 1 januari afgeschaft. De regeling is duur en er wordt veel misbruik van de regeling gemaakt. Er komt een subsidieregeling voor in de plaats.

 

Bron: Elsevierfiscaal

Send this to a friend