Toggle navigation

Contact

Bel onze adviseurs
020 - 344 59 00,
of e-mail ons geheel
vrijblijvend
info@koppeladvies.nl

Geschreven door:
Marijn Bitter

23-08-2013

Naheffing parkeerbelasting ondanks teveel betaald

Naheffing parkeerbelasting ondanks teveel betaald

Parkeerbelasting
Weinig mensen realiseren zich dat parkeerbelasting een belasting is die op aangifte moet worden voldaan. Het doen van aangifte is een handeling die meestal opgaat in de betaling. Naheffing van parkeerbelasting is mogelijk voor zover de belasting die op aangifte had moeten worden betaald, niet is betaald.

Parkeergeld betalen
Hof Den Haag is van oordeel dat iemand die zijn auto parkeerde in een straat waar een maximale parkeerduur gold, de verschuldigde belasting niet had betaald. De automobilist maakte gebruik van aanmelding met zijn telefoon en had een verkeerde code ingetoetst. Het met die code corresponderende gebied kende geen beperking van de parkeerduur. De automobilist kon op die manier voor de hele dag betalen. Volgens het hof kon de automobilist slechts voor de beperkte parkeerduur parkeerbelasting betalen. Het bedrag, dat hij meer had betaald dan het voor de maximale tijdsduur verschuldigde bedrag, had de automobilist niet betaald voor het parkeren na het verstrijken van de maximale tijdsduur.

Beroep op gelijkheidsbeginsel
De automobilist betoogde dat hem in strijd met het gelijkheidsbeginsel een naheffingsaanslag was opgelegd. Automobilisten die elke twee uur een parkeerkaartje kopen of die de auto elke twee uur aan- en afmelden met hun telefoon krijgen geen naheffingsaanslag, ondanks dat de auto niet wordt verplaatst. Volgens het hof is die situatie niet vergelijkbaar met het eenmalig aan- en afmelden en het betalen van parkeerbelasting voor een langere duur met behulp van een onjuiste gebiedscode. Het verschil is dat in de eerste twee gevallen de gemeentelijke parkeerregels worden nageleefd en in het derde geval niet.

Send this to a friend