Toggle navigation

Contact

Bel onze adviseurs
020 - 344 59 00,
of e-mail ons geheel
vrijblijvend
info@koppeladvies.nl

Geschreven door:
Marijn Bitter

21-02-2013

Na OZB nu de hondenbelasting

Na OZB nu de hondenbelasting

Na OZB nu de hondenbelasting

We gingen met zijn allen al massaal in bezwaar tegen de OZB bij de gemeente, daar is nu een tweede tegenvaller voor de gemeente bijgekomen; de hondenbelasting.
Vermoedelijk zullen de gemeenten nu de nodige extra mankracht moeten gaan inhuren om al die bezwaarschriften voor de OZB en de hondenbelasting te gaan verwerken.
Doet de gemeente dat niet en zijn ze niet op tijd met uitspraken op bezwaar, dan komt er nog het gevaar van een derde strop voor de gemeente bij : de dwangsomregeling. We houden Monsterboard wel in de gaten voor de vacaturestroom.

Na de WOZ het 2e gevaar voor de begroting van de gemeente
Waar heeft de rechter zich over gebogen? Een oplettende hondenbezitter was het niet eens met het feit dat alleen hondenbezitters de hondenbelasting moeten betalen. De rechter oordeelde (LJN: BY9350) dat uitgangspunt is dat het toegestaan is dat alleen hondenbezitters hondenbelasting verschuldigd zijn, tot zover geen discrimnerende bepaling en lijkt het nog goed te gaan voor de gemeente.

De Moraal.
Maar hier had de gemeente aangegeven dat de hondenbelasting was ingevoerd vanwege de mogelijkheid om financiële inkomsten te krijgen en dat de kosten van het hondenbeleid nauwelijks een rol hadden gespeeld. De rechter oordeelde daarom dat het in strijd met het gelijkheidsbeginsel is om de hondenbelasting alleen van hondenbezitters te heffen. De aanslag hondenbelasting moest dan ook vervallen. De gemeente voelt de krappe kas al aankomen en is inmiddels in cassatie gegaan.

Zo daar kunnen we wat mee! Even nazien wat uw gemeente voor regeling heeft en dan gelijk ook tegen deze gemeentelijke heffing bezwaar maken.

Wat nu voor de gemeenten van Nederland?
De OZB werd verhoogd omdat er teveel werd uitgegeven. Ik meen me te herinneren dat bij dergelijke uitgavepatronen in het bedrijfsleven er saneringen of op zijn minst bezuinigingen plaats vinden. Wellicht een idee?

De trouwe viervoeters leven in vervolg in een tax haven, wie had dit over ons koude kikkerlandje gedacht, het wordt derhalve nog kariger bij de gemeente.

Hoe gan we dan straks de gaten in de gemeentelijke begroting dichten? Kost een paspoort of rijbewijs dan straks toch € 1.000?
Maar even serieus, het procederen tegen hondenbelasting met een volle agenda, ik heb het er niet zo op. Dan ga ik liever een rondje om (met hond, dat dan weer wel).

Send this to a friend