Toggle navigation

Contact

Bel onze adviseurs
020 - 344 59 00,
of e-mail ons geheel
vrijblijvend
info@koppeladvies.nl

Geschreven door:
Marijn Bitter

09-11-2013

Misbruik van tankpas auto van de zaak

Misbruik van tankpas auto van de zaak

Voor een ontslag op staande voet moet een dringende reden bestaan. Ontslag op staande voet is een laatste redmiddel en mag dus niet te snel ingezet worden.

Een werkgever ontsloeg een werkneemster op staande voet wegens misbruik van de tankpas die bij de auto van de zaak was verstrekt. In weerwil van de bedoeling van de werkgever was de tankpas door de vriend van de werkneemster gebruikt om met zijn eigen auto te tanken. In totaal ging het om een bedrag van € 620. De kantonrechter was van oordeel dat het ontslag op staande voet ten onrechte was gegeven. Noch in de arbeidsovereenkomst noch in het autoreglement was expliciet vastgelegd dat de tankpas uitsluitend voor de bedrijfsauto mocht worden gebruikt. Aan de hand van de rekeningoverzichten had de werkgever kunnen zien dat gemiddeld eens per maand de tankpas werd gebruikt voor een andere auto, omdat dan geen diesel maar loodvrije benzine werd getankt. De werkgever had de werknemers met een auto van de zaak niet verplicht om bij iedere tankbeurt de kilometerstand op te geven, hoewel die mogelijkheid wel aanwezig was. De maandelijkse afrekeningen werden niet op kilometerstanden gecontroleerd.

De kantonrechter vond dat een waarschuwing in dit geval zou hebben volstaan. Dat oordeel was mede gebaseerd op de gebrekkige regeling van het gebruik van de tankpas. De werkgever had verder met de werkneemster een regeling kunnen treffen over de terugbetaling van het bedrag dat met het onrechtmatig gebruik van de tankpas gemoeid was. In plaats van de werkneemster op staande voet te ontslaan had hij ervoor kunnen kiezen de arbeidsovereenkomst, die voor bepaalde tijd was aangegaan, niet te verlengen. De arbeidsovereenkomst zou 1,5 maand na de datum van het ontslag op staande voet van rechtswege eindigen. De kantonrechter veroordeelde de werkgever tot betaling van het loon over de periode dat de arbeidsovereenkomst zou hebben voortgeduurd.

Send this to a friend